Vad kännetecknar ett bra program? Och vad krävs för att ett program ska bli bra? Det är svårt att ge ett exakt svar på det. Vissa program utmärker sig genom sin enkelhet, andra är av naturen stora och komplicerade. Det gäller till exempel videoredigeringsprogram, som måste hitta en balans mellan att erbjuda en enorm mängd funktioner samtidigt som de inte får att vara för krångliga att använda.

Vissa program är bra för att de har en primär funktion som de behärskar till perfektion och allt annat är avskalat. Andra program fungerar mer som en schweizisk armékniv med mängder av små och stora funktioner som är både välgjorda, lätta att använda och väldigt praktiska.

Därför är det svårt att exakt sätta fingret på varför ett program är så bra. Den gemensamma nämnaren för de program vi har utsett till de bästa i den här artikeln är att redaktionen använder dem väldigt ofta och att de är trevliga att arbeta med.

För många dåliga program

Det kan vara tröttsamt att använda program. De kan vara långsamma, dåligt designade, ologiska, kännas föråldrade, fulla av annonser eller uppmaningar att köpa betalversionen. Då känns det aldrig riktigt roligt att öppna programmet och använda det. Så är det tyvärr med många program.

Vi upplever det ofta på redaktionen, eftersom vi hämtar, installerar och testar massor av program varje dag för att hitta de program som vi tycker är tillräckligt bra för att vara med i tidningen. Om vi ska vara ärliga är de riktigt bra programmen alldeles för sällsynta, så det kan vara svårt att hitta de riktiga guldkornen.

Borde finnas på alla datorer

I den här artikeln har vi därför valt att uppmärksamma de bästa av de bästa i nio olika kategorier, som du kan se ovanför texten här. I varje kategori har vi tagit fram en vinnare utifrån våra redaktionella och professionella bedömningar – ofta efter långa diskussioner eftersom vi inte alltid var fullstädnigt överens.

Därför har vi också valt att ta med de program som enligt vår mening är de närmaste konkurrenterna till vinnaren. Det kan mycket väl vara så att ett program känns mer rätt för dig, även om vi har utsett ett annat till vinnare. Oavsett vilket blir det inte galet om du hämtar de nio vinnande programmen till din dator.

Löser varje uppgift

Vi skulle till och med vilja gå så långt att påstå att varje dator bör ha de nio vinnande programmen installerade för att kunna lösa alla de uppgifter som man kan ställas inför när man sitter framför datorn. Här finns allt från en kompetent fotoredigerare för att göra semesterfoton snygga, till ett komplett kontorspaket för hushållsbudgeten eller för att skapa snygga inbjudningar till nästa födelsedagsfest.

Som vanligt hittar du alla program med instruktioner på vår webbplats, redo att hämtas till din dator.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.