Man kan lätt bli yr i huvudet när man tittar på ”matsedeln” vid butikernas nya datorer. Listan över datorns alla olika komponenter och standarder är vanligtvis lång, och samtidigt ofta orimligt svår att förstå. Säljarna vill givetvis marknadsföra alla anledningar till att du ska välja just den här datorn – även om säljaren i butiken kanske inte har full koll på vad de många tekniska begreppen innebär.

För alla de potentiella kunder i butiken som egentligen bara behöver en ny dator för att ägna sig åt lite ekonomi, kommunikation och inköp på nätet, är det som ett veritabelt träsk av konstiga siffror när den ofta långa specifikationslistan presenteras.

Uppdatering av datorns delar

För betyder orden ”PCI Express 6”, ”Bluetooth 5.2”, ”DDR5” och ”USB-C 3.2 Gen 2x2” att datorn faktiskt är snabb och fungerar bra, och att den därmed är ett bra köp? Eller avslöjar alla de kryptiska specifikationerna att det handlar om en halvtrött rea på förra årets modeller? Just nu håller flera av de delar, standarder och komponenter som en modern dator består av på att uppdateras till nyare och förbättrade versioner, vilket inte gör förvirringen mindre vid datorköpet.

Faktum är att ganska många av de uppdaterade standarderna i datorn har väldigt liten praktisk betydelse för dig som vanlig datoranvändare. Du kan ofta spara pengar på din nästa dator genom att ”nöja” dig med föregångaren.

Det gäller till exempel de nya DDR5-kretsarna som utgör datorns arbetsminne och håller på att göra sitt intåg i nya datorer. Även om de bevisligen är snabbare än föregångaren DDR4 kan du ofta spara pengar genom att inte kräva att din nästa dator ska vara utrustad med DDR5. I praktiken har det större betydelse för ditt arbete att den har 16 gigabyte minne eller mer, än om minneskapslarna är av typen DDR4 eller DDR5.

Värt att betala extra för

Däremot finns det andra moderna tekniker vara värda att betala mer pengar för att få. Det gäller exempelvis de nya OLED-skärmarna som har utmärkt kontrast och därmed är skönare och lättare att läsa texter på om man redan har lite nedsatt syn. Det kan också definitivt löna sig att spendera lite mer pengar för att få en inbyggd lagringsenhet av typen M.2/NVMe, som gör Windows mycket snabbare både vid uppstart och användning.

Den här typen av blixtsnabb lagringsenhet bör bara göra datorn några hundralappar dyrare, medan de imponerande OLED-skärmarna fortfarande är reserverade för de riktigt dyra datorerna. På de följande sidorna kan du läsa om många av de nya tekniker som är på väg till våra datorer, samt vår objektiva bedömning av om de verkligen är värda att spendera extra pengar på för oss helt vanliga datoranvändare.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.