Det är mycket man ska tänka på när man funderar på att köpa en ny dator. I reklamkatalogerna och i butikernas utställningar finns det alltid en lång lista över specifikationer bredvid de nya datorerna, som anger hur bra och hur kraftfull datorn är. De flesta är uppmärksamma på hur mycket arbetsminne och lagringsutrymme datorn har, medan fältet som anger datorns processor (även kallad CPU) ofta hamnar i bakgrunden.

För hur kan man lyckas klura ut om till exempel en AMD Ryzen 7 5700Uprocessor är bra eller dålig? Ändå har valet av processor verkligt stor betydelse för hur många år du kan använda datorn innan den börjar bli för långsam för vardagsuppgifter.

Med Windows 11 är processorns duglighet mer aktuell än någonsin: Löper du en dator som är född med Windows 11 är det naturligtvis inga problem med att köra operativsystemet, men köper du en maskin med Windows 10 – och det finns fortfarande många såna på marknaden – kan du inte vara helt säker på att den kan uppgraderas till Windows 11. Med det nya operativsystemet har Microsoft nämligen skärpt kraven på datorns processor av säkerhetsskäl, och här riskerar din nya dator att få en ganska kort livslängd.

År 2025 försvinner Windows 10 och därmed även de datorer som använder operativsystemet. Generellt brukar datorns pris ofta visa processorns styrka. Datorer som ligger i prisklassen 3 000-5 000 kronor har de svagaste processorerna från Intel och AMD, medan datorer för 5 000- 7 000 kronor ofta har mellanklass- CPU:er som ger tillfredsställande prestanda för de allra flesta vardagsuppgifter.

Det är först när du går upp till priser på 8 000–10 000 kronor som du hittar datorer med de snabbaste i7-processorerna från Intel och Ryzen 7-CPU:er från konkurrenten AMD. I den här artikeln får du en guide till processorernas modellnamn som gör det enkelt att se om en dator har låg, medel eller hög prestanda. Vi ger också några exempel på utmärkta processorer du bör satsa på när du ska skaffa en ny dator.

Om du tittar på en ny dator som inte kommer med Windows 11 bör du alltid kontrollera om dess CPU finns med på Microsofts lista över godkända processorer för Windows 11 innan du köper datorn. Listan över godkända processorer från AMD respektive Intel finns på adresserna nedan:

www.pctidningen.se/intelcpu

www.pctidningen.se/amdcpu

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.