Tecknen på att den dator börjar bli gammal välkända för de flesta som har ägt ett antal datorer genom åren: Det tar lång tid att starta Windows, att använda flera program samtidigt får nästan datorn att stanna helt, och Windows behöver betänketid även för annars enkla uppgifter, eftersom hårddisken sjunger på sista versen.

Komponenter blir föråldrade

När dessa symtom börjar uppträda är första återupplivningsförsöket ofta att återställa Windows eller använda Windows inbyggda funktion Systemåterställning för att vrida tillbaka klockan till en tidpunkt då datorn fungerade bättre. Tyvärr brukar det bara innebära att man behandlar symtomen och inte orsaken, och snart kommer du att uppleva exakt samma skavanker igen. De flesta problem uppstår på grund av att Windows och de installerade programmen blir allt tyngre och kräver mer av hårdvaran som sitter i datorn.

Därför lär samma problem i många fall komma tillbaka om och om igen, om du inte byter ut de mest föråldrade komponenterna. Många datorägare betalar istället för den ultimata lösningen: en helt ny dator för kanske 5 000–10 000 kronor. Den lösningen är naturligtvis den mest effektiva, men den är inte miljövänlig och kostnaderna står sällan i proportion till de problem som datorn har. I stället för att byta ut hela datorn räcker det ofta att uppgradera de enskilda komponenter som har störst betydelse för datorns prestanda och hastighet och Windows prestanda. Ibland är det dock inte tillräckligt att uppgradera datorns processor och moderkort.

Om datorn är mer än åtta år gammal kan du behöva överväga att investera i en ny maskin – särskilt om du vill byta till Windows 11.

Stationär dator ger fler val

Det är en väldigt stor skillnad på vad som går att uppgradera på en bärbar dator jämfört med en stationär dator. De delar som är avgörande för datorns hastighet – minne, SSD-enhet och nätverkskort – kan ofta bytas på båda typerna av dator, och det är just dessa delar som har störst betydelse för om datorn är långsam att arbeta med. På en stationär dator är det dessutom enkelt byta grafikkort om du tycker att bild- och videobehandlingen är långsam, medan en bärbar dator får nöja sig med den inbyggda grafiklösning som datorn hade den dagen du hämtade den i butiken.

Enkel uppgradering via USB

Vissa delar kan faktiskt uppgraderas med hjälp av datorns USB-port. Det är det absolut enklaste alternativet som fungerar på både stationära och bärbara datorer. På det här sättet kan du till exempel uppdatera datorns nätverkskort och inbyggda lagringsutrymme samt expandera mängden tillgängliga portar på datorn. På de följande sidorna kan du läsa om sju effektiva uppdateringar som kan få datorn att leva i flera år till.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.