Börjar det ta lång tid för datorn att komma i gång eller tar det en evighet att starta Windows och andra program? Ofta kan du komma till rätta med detta genom att radera onödiga program och städa hårddisken, men inte alltid. I takt med att program och operativsystem uppdateras med de senaste ändringarna ökar belastningen på datorn och resurskraven ökar.

Det betyder att den dator som var snabb för två år sedan numera har bromsat in till snigelfart, och att du måste uppgradera datorns hårdvara. I den här artikeln koncentrerar vi oss på datorns ramminne, som är väsentligt för att Windows ska kunna arbeta snabbt. Om det inte finns tillräckligt mycket ramminne tvingas datorn i stället utnyttja den betydligt långsammare hårddisken. Det är dessutom både billigt och effektivt att uppgradera med ramminne i datorn.

Den största effekten upplever du om den bara har haft fyra megabyte ramminne eller mindre. En dator med Windows 7 eller 8 behöver normalt fem-sex gigabyte ramminne när en webbläsare, Skype och diverse småprogram är öppna. Använder du minneskrävande program som exempelvis videoredigering eller bildbehandling stiger behovet snabbt. Däremot får du ingen större glädje av mer än fyra gigabyte ramminne om din Windows-version är 32 bitar, vilket Windows XP vanligtvis är.

De flesta datorer med Windows 7 eller 8 har inga problem eftersom de har en 64-bitarsversion av operativsystemet. Är du osäker kan du själv kontrollera din Windows-version och mängden ramminne genom att trycka på Windows- och Pause-tangenterna samtidigt. Dessvärre finns det också en annan och allvarligare orsak som gör att du tvingas byta ramminne.

Om Windows ofta visar felmeddelanden kan det bero på ett fel i någon av minnesmodulerna. Här visar vi hur du felsöker minnet och på följande sidor kan du se hur datorns minne uppgraderas.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.