Det är väl känt att datorer blir långsammare med tiden och ju fler program som installeras. Dessutom brukar de stora funktionsuppdateringarna till Windows 10 innebära att det ställs högre krav på datorn. Det behöver inte betyda att datorn måste bytas efter ett par år för att fortfarande vara snabb.

I stället kan det räcka långt att byta ut datorns komponenter, och det finns ingen sådan uppgradering som betyder lika mycket för hastigheten som att byta ut en gammaldags mekanisk hårddisk mot en ny och snabb ssd. Skillnaden är att en ssd inte sparar informationen på roterande skivor utan i minneskretsar som påminner om dem som finns i usb-minnen. Den tekniken är väldigt mycket snabbare och även effektivare än en mekanisk hårddisk när datorn behöver skriva, hitta och läsa filer.

Hastighetsskillnaden mellan en vanlig hårddisk och en ssd är påtaglig. Tiden det tar att starta Windows kan i många fall halveras, och när filer ska kopieras fram och tillbaka brukar hastigheten vara mångdubbelt snabbare. Om du byter från en mekanisk hårddisk till en ssd kommer det att kännas som att du har köpt en helt ny dator.

Priserna har fallit Tidigare var ssd-enheter dyra och inte speciellt rymliga jämfört med mekaniska hårddiskar. De skillnaderna blir dock allt mindre, och nu går det att köpa en ssd som rymmer en terabyte (1 000 gigabyte) för under 1 500 kronor. Det är fortfarande en bit kvar till vad en lika stor mekanisk hårddisk kostar, men skillnaden blir allt mindre. Det kan även behövas en usb-adapter för att flytta filerna från den gamla hårddisken till den nya ssd:n. En sådan adapter brukar kosta mindre än en hundralapp. Om du besitter det tekniska kunnandet och har möjlighet att ansluta två enheter till datorn samtidigt, behöver du inte någon adapter.

Du behöver inte installera om Windows även om du byter lagringsenhet i datorn. I Fördelszonen finns programmet Macrium Reflect som kan klona din existerande hårddisk till den nya ssd:n. När ssd:n sedan monteras i datorn i stället för den mekaniska hårddisken, kommer Windows att starta som vanligt – men mycket snabbare.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.