Det är som bekant mänskligt att fela, och det är svårt att helt undvika att göra fel när vi använder datorer.

Du kanske startar om den på fel sätt eller kopplar upp datorn mot fel Wi-Fi-anslutning. Vissa fel är allvarligare än andra, och även om det är surt att förlora dokument av misstag skulle det för många vara ännu värre att råka få datorn hackad.

Det som är bra med fel är att vi kan lära oss av dem. Vi blir klokare och mer erfarna när vi begår misstag – men givetvis bara om vi faktiskt upptäcker att vi gör dem.

Visste du till exempel att du inte bör spara alltför många filer på skrivbordet? Eller att du kan använda fel USB-port? Vissa ingrodda datorvanor kan faktiskt vara helt fel och andra kan till och med skada datorn. Dolda fel omfattar allt från att nöta ut datorns hårddisk genom att använda den fel, installera oönskade program och avslöja viktig privat information.

Det är lätt att råka försämra kvaliteten på bilder, göra datorn långsammare eller av misstag råka ut för cyberbrott. Det kan också vara så att du använder ett visst verktyg i Windows på ett helt felaktigt sätt, eller att du fullständigt missat att använda en praktisk funktion. Eller så kan det handla om att du glömmer grundläggande saker som att spara ditt arbete eller säkerhetskopiera viktiga filer. Det finns många sätt att göra fel på datorn, och vi på PC-tidningen är knappast heller felfria.

Därför vill vi i den här artikeln lyfta fram en lång rad både allvarliga och irriterande datorfel som du kanske gör utan att vara medveten om det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.