Ingen står ut med en slö och långsam dator som hackar och hostar bara du ber den öppna kalkylatorn. Om den befinner sig i det tillståndet är det nämligen en lång och seg kamp att få tillbaka den i toppform. Lyckligtvis behöver det inte heller gå så långt: Lösningen är att underhålla datorn löpande, istället för att göra något först när det redan är för sent.

Om du löpande utför underhåll av datorn behöver du inte lägga ner speciellt mycket tid på att fixa datorn när det behövs – och undviker även ett mått av frustration då det blir enklare och snabbare att ta tag i problemen.

Klarar allt på en kvart

Det kan till exempel ta flera timmar att uppdatera drivrutiner om du inte har gjort det de senaste månaderna. Det innebär att du måste pausa ditt arbete, eftersom datorn ofta behöver starta om en eller flera gånger när alla uppdateringar ska hämtas och installeras på datorn.

Om du istället gör det löpande, till exempel var 14:e dag eller en gång i månaden, kan alla uppgifter vi beskriver i den här artikeln klaras av på runt en kvart. Det blir även lite mer lätthanterligt att hålla koll på datorn, inte minst då du bara behöver de program och guider som du får av oss.

De bästa programmen

En del av uppgifterna som vi skriver om i artikeln utförs med ett program. Det gäller till exempel avsnittet om skanning och skydd mot virus och malware, där vi beskriver hur du använder det utmärkta programmet Avira Free Antivirus. Det finns också guider som utgår från Windows egna inbyggda verktyg, eftersom vi har bedömt att dessa verktyg klarar uppgifterna utmärkt. Det gäller till exempel avsnittet om att kontrollera vilka program som autostartar tillsammans med datorn.

I det fallet är Windows egen Aktivitetshanterare ett utmärkt verktyg som ger bra och snabb överblick över de program som startar tillsammans med Windows, och därmed potentiellt kan bidra till att göra datorn långsam.

Lägg till egna punkter

I den här artikeln har vi identifierat sex av de uppgifter som vi anser är de mest nödvändiga för att hålla en dator frisk, snabb och problemfri. Det innebär dock inte att listan med punkter inte kan utökas. Om du till exempel har andra typer av underhåll som du tycker om att utföra kan de kombineras med de punkter vi har valt ut för den här artikeln.

Det är bara du som väljer vilka uppgifter som ska finnas i din att göra-lista. Vi rekommenderar bara att du kommer ihåg att faktiskt göra uppgifterna regelbundet, så att de inte samlas på hög. Mycket nöje!

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.