Det är något av ett mysterium var allt hårddiskutrymme tar vägen. En sak är i alla fall säker: Hårddisken i datorn fylls ständigt på med nya filer och till slut kommer Windows klaga på att det inte finns tillräckligt med ledig plats.

Egentligen är det inte alls konstigt. Lagringsutrymmet äts sakta upp av Windows, webbläsaren, e-postprogrammet och alla installerade program. I Windows lagras det stora mängder av installationsfiler och andra tillfälliga filer som borde ha raderats men som bara lämnats kvar. Webbläsaren sparar alla webbsidor som du har öppnat, inklusive bilder och annat innehåll, och med tiden blir det åtskilliga gigabyte. De program som du installerar sparar också tillfälliga filer medan de används och dessa filer blir ofta kvar när programmen stängs. Använder du till exempel ett videoredigeringsprogram kommer programmet att spara små bitar av videoklippen under arbetets gång, och videofiler i hög upplösning tar mycket plats.

Alla filer sparas förstås i mappar, det gäller bara att hitta alla dessa mappar. Det är ett jobb som i praktiken är omöjligt att utföra om man inte har som enda mål i livet att städa sin dator. Därför är det mycket smidigare att använda ett program som är framtaget för att rensa överallt i datorn. Det är här som programmet Clean Master kommer in i bilden.

Clean Master söker igenom alla kända ställen på hårddisken där Windows, webbläsaren och alla program sparar tillfälliga filer. Efter genomsökningen får du en översikt som visar hur mycket utrymme som kan frigöras. Allt du behöver göra är att klicka på en knapp för att rensa hårddisken. Clean Master innehåller även en hel del andra verktyg, men de är inte tillgängliga i gratisversionen. Här går vi bara igenom den städfunktionen som alla kan använda.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.