Om det är något som kan irritera även de mest tålmodiga personer så är det problem med internet. Det är särskilt irriterande om du betalar hundratals kronor varje månad för att få en snabb internetanslutning, men bara får en plågsamt långsam anslutning för pengarna. Det blir bara värre om du har dyra internetanslutna produkter som en Smart TV eller ett ljudsystem som inte lyckas ansluta till nätverket eller ständigt tappar anslutningen.

Lyckligtvis kan de flesta internetproblem lösas ganska enkelt, men det gäller att veta vad man ska göra. Du kan hålla på hur länge som helst med Windows-inställningar och köra felsökaren gång efter annan, men det hjälper inte om problemet handlar om att uppkopplingen på hemmakontoret är svagare än i resten av huset. Då behöver du andra lösningar, och dem presenterar vi här.

Därför kan det finnas flera olika lösningar för internetproblem, vilka ofta härrör från samma övergripande problem: en dålig internetanslutning. Naturligtvis kan du också helt enkelt behöva uppgradera ditt abonnemang, men innan du spenderar pengar på det finns det många gratis och enkla lösningar som du kan prova först.

Från router till nätverksreset

Om det till exempel är problem med internettäckningen i ett specifikt rum kan lösningen vara att flytta routern eller göra en återställning på den, att byta frekvensband eller, som en sista utväg, att investera i en nätverksförlängare. En annan vanlig orsak till internetproblem är störningar som finns i hemmet. Anslutningen mellan router och dator består av radiovågor som lätt kan störas av exempelvis en mikrovågsugn i köket eller ett metallställ som placeras nära routern.

Andra trådlösa nätverk som finns inom routerns sändningsavstånd kan också påverka. De kan lätt orsaka överbelastning på de frekvensband och kanaler som din router använder. Problem med överbelastade kanaler kan lösas med programmet Acrylic Wi-Fi Home, som skannar de trådlösa nätverk som finns inom din räckvidd. I programmet visas ditt eget nätverk och alla andra nätverk i närheten i en översikt, tillsammans med de frekvensband och kanaler som nätverken sänder på. Det ger en enkel överblick över vilka kanaler som är upptagna, så att du kan logga in i din router och byta till en kanal som inte är lika full som den problemdrabbade.

Om problemen med anslutningen handlar om konfigurationen i Windows, kan de flesta fel åtgärdas genom att göra en nätverksåterställning. Det kan låta avancerat, men låt dig inte skrämmas. Att göra en återställning tar inte mer än en minut att genomföra via Windows inställningar och vi visar i detalj hur du gör det i Windows 10 och 11.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.