En gång i tiden var trådlöst internet något alldeles speciellt som långt ifrån alla hade hemma. Somliga hem präglades av nätverksladdar som låg huller om buller för att koppla ihop kontoret med vardagsrummet och sovrummet, så att vi kunde komma ut på nätet någon annanstans i hemmet. Idag är det en helt annan sak, och det är närmast otänkbart att föreställa sig en vardag utan trådlöst internet.

Frågan är nämligen inte längre om det går att få trådlöst internet i hela hemmet, utan hur snabbt och stabilt det trådlösa nätverket är. Trådlösa nätverk ger nätanslutning till datorer, mobiler, surfplattor, övervakningskameror, faktiskt till och med vitvaror som tvättmaskiner och kylskåp. Men även om det finns trådlös internetanslutning i hela huset finns det ofta begränsningar för hur snabb anslutningen kan vara, och hur stabil täckningen faktiskt är. Datorn eller mobilen kan tappa anslutningen för en stund om enheterna befinner sig en bit från routern som skickar ut signalen.

På vissa platser finns det kanske ingen täckning alls. Undermålig täckning är inte enbart irriterande, utan kan störa husfriden om du till exempel bor i ett hus med tonåringar som tappar kontakten med internet mitt under ett datorspel. Det kan också vara väldigt frustrerande att betala hundratals kronor varje månad för en internetanslutning som bara fungerar bra i halva huset. Och ännu värre: Det finns en risk att en dyr Smart TV inte fungerar så bra som den borde eftersom den är installerad i vardagsrummet eller sovrummet, medan routern av tekniska skäl är placerad i andra änden av huset. Lyckligtvis finns det dock en lösning. Det finns faktiskt tre olika lösningar som kan göra internetanslutningen bättre och snabbare i hela hemmet, oavsett hur du bor.

Tre smarta lösningar

Det kan finnas många olika orsaker till att det blir problem med nätverkstäckningen. Uppkopplingen kan till exempel bli långsam om för många enheter är anslutna samtidigt, och ibland är uppkopplingen helt enkelt dålig i de mest avlägsna rummen i huset. Oavsett vad problemet är, och om du bor i en 2-rumslägenhet eller i en vanlig villa, kan du förbättra den trådlösa internetanslutningen med en av tre lösningar.

För det första kan du investera i en helt ny router och byta ut den gamla routern som du har fått från internetleverantören. För det andra kan du installera en repeater (även känd som en extender) i ett specifikt rum och på så sätt få en stabilare täckning i exempelvis källaren eller sovrummet. Och för det tredje kan du få suverän trådlös täckning i hela huset genom att installera ett mesh-nätverk. På PC-tidningen har vi testat alla tre lösningarna, och vi har testat dem i tre olika hem: en mindre lägenhet, en mellanstor lägenhet och en villa.

En lösning för varje hem

En lösning på dina täckningsproblem behöver inte utesluta en annan, och det skadar naturligtvis inte heller att installera ett mesh-nätverk i en mindre bostad. I de flesta fall räcker det dock med en av lösningarna för att kunna utnyttja nätanslutningen fullt ut. I en liten lägenhet kommer en ny router troligen räcka för att ge betydligt bättre täckning överallt, medan en större villa kan kräva att det installeras ett mesh-nätverk.

Självklart varierar även priset från lösning till lösning, och ett modernt mesh-nätverk är således markant dyrare än en enkel repeater. På kommande sidor visar vi därför effekten av varje enskild lösning i tre olika typer av bostäder, så att du lättare kan bedöma om det krävs en ny router, en repeater eller ett mesh-nätverk för att den trådlösa internetanslutningen ska bli bättre.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.