Hårddisken är en av de viktigaste delarna i en dator. Den innehåller alla personliga och viktiga filer och har stor betydelse för hur stabilt datorn arbetar. Men hårddiskar lever inte för evigt. Faktum är att de flesta mekaniska hårddiskar har en livslängd på bara tre till fem år, medan nyare SSD:er kan leva i upp till tio år vid normal användning.

Problemet är bara att det kan vara svårt att upptäcka att hårddiskens liv går mot sitt slut innan det är för sent. Ofta finns det nämligen inga tydliga varningar som indikerar att den håller på att krascha. Istället riskerar du att plötsligt förlora familjefoton, dokument och viktiga papper från banken, arbetet och myndigheter.

Men det finns hjälp att få, eftersom både traditionella mekaniska hårddiskar och SSD:er kan använda ett analysinstrument som heter SMART, vilket testar om enheten fungerar som den ska. Ett sådant test kräver dock ett särskilt verktyg, och lyckligtvis kan du hämta ett sådant program utan kostnad i Fördelszonen.

Bli varnad i tid

Med programmet GSmartControl kan du utföra ett SMART-test av hårddisken och på så sätt undersöka om den visar tecken på en krasch eller om den fungerar som den ska. Testet går fort att genomföra och visar bland annat om hårddisken har problem med att överföra filer eller om det uppstår fel när data ska raderas.

Resultaten kan framstå som ganska tekniska, men om hårddisken är på väg att gå sönder kommer du inte att känna dig tveksam: Allvarliga fel rödmarkeras och om testresultaten präglas av röda markeringar bör du omedelbart säkerhetskopiera hårddisken så att dyrbara filer inte går förlorade. Även om du inte ser några större fel innebär det dock inte att du tryggt kan radera programmet igen och aldrig mer fundera över hur hårddisken mår. Alla hårddiskar – både mekaniska och SSD:er – blir allt mer slitna med tiden och det som vid det första testet bara liknar mindre fel kan utvecklas till allvarliga fel.

Säkerhetskopiera hårddisken

Det är lätt att säkerhetskopiera med programmet EaseUS Todo Backup som finns i Fördelszonen. Med det kan du med några enkla klick säkerhetskopiera hela datorns hårddisk till en extern hårddisk. Om du brukar uppleva upprepade problem med hårddisken bör du även överväga att byta ut den mot en ny och läsa in backupen på den.

I Fördelszonen har vi lagt en utförlig guide som visar hur du gör:

www.pctidningen.se/1022

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.