Få saker är lika jobbiga som när en hårddisk går sönder. Har man tur dyker det upp smärre fel i förväg, så att man hinner ta backup, men det kan även hända plötsligt utan förvarning.

Med ett enkelt program går det att diagnostisera hårddisken för att ta reda på hur den mår och om den är på gång att ge upp.

Programmet GSmartControl används för just detta. Det utför en rad tester av såväl mekaniska hårddiskar som ssd-enheter för att hitta eventuella fel, som att vissa sektorer inte fungerar när hårddisken skriver eller läser filer.

Kontrollen av hårddisken går ganska snabbt. Det är särskilt fyra områden du bär vara observant på när du kör programmet. Läs mer i artikeln som hör till programmet i Fördelszonen.

GSmartControl kan bara hitta problem, inte lösa dem. Det är upp till dig. Bästa botemedlet är alltid att ta regelbundna säkerhetskopior och spara dem på en annan plats än i datorn, till exempel på internet eller på en extern hårddisk.

Behöver du ett smidigt program för att ta backup rekommenderar vi EaseUS Todo Backup (LÄNK TILL EASEUS).

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.