När är det egentligen dags att låta den gamla trotjänaren gå i pension och köpa en ny? Frågan kan vara svår att ge ett rakt svar på. Som du kanske själv har upplevt när en dator blir ett par år gammal, klarar den vissa uppgifter väldigt långsamt medan andra utförs ganska tillfredsställande.

Mät de enskilda delarna

Du kan också uppleva att en dator som vanligtvis arbetar i slowmotion plötsligt får nytt liv och vitalitet när den får en grundlig service och storstädning av ett optimeringsprogram från Fördelszonen.

Nu behöver du inte längre gissa hur snabb eller långsam din dator är. Med programmet UserBenchmark mäts alla viktiga delar i datorn, så att du får ett mer objektivt och sakligt omdöme om datorns förmåga.

Få svar om datorns förmåga

Det här grundliga testprogrammet går igenom datorns processor, arbetsminne samt anslutna hårddiskar och SSD:er. Slutligen testas även datorns grafiska kapacitet med en rad tunga och avancerade 2D- och 3D-tester. Det är ju som bekant summan av alla komponenter i datorn som avgör hur snabb och modern datorn är. Det tar cirka tio minuter att utföra alla de noggranna testerna och du bör inte använda datorn alls medan testprogrammet pågår för att vara säker på att få så korrekta och rättvisande resultat som möjligt.

När testerna är genomförda öppnas det en hemsida hos UserBenchmark, där du kan se all information om testet och om datorns samlade arbetskapacitet. Testresultatet avslöjar bland annat hur bra datorn klarar sig jämfört med andra datorer – till och med sådana som innehåller samma komponenter som din – och du kan dessutom se komponent för komponent var flaskhalsarna finns i datorn.

Köp datorn på sakliga grunder

Om resultatet till exempel visar att processorn sinkar datorn så mycket att den praktiskt taget är oanvändbar, kan du lugnt gå på shoppingtur efter en ny dator. Det är nämligen en av de delar i en dator som det oftast inte lönar sig att uppgradera – det är inte ens möjligt på en bärbar dator. Det kan också vara att minnet eller systemdisken med Windows är de stora hastighetssänkarna i datorn. Då kan du välja att uppgradera datorn så den kan att arbeta effektivare, antingen genom att städa med hjälp av Windows egna verktyg eller genom att uppgradera med mer arbetsminne eller en blixtsnabb SSD.

Slutligen kan du vara så lyckligt lottad att testet faktiskt ger datorn bra betyg för alla komponenter. Om du ändå tycker att datorn är långsam kan du använda resultatet för att besluta om att återställa Windows och starta med ett fräscht operativsystem, väl medveten om att dina problem beror på de installerade programmen. Du kan även prova optimeringsprogram som Ashampoo WinOptimizer 2022, vilket finns i Fördelszonen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.