Vi kan alla relatera till glädjen i att starta en helt ny dator första gången. En dator som lyder tangentbordets och musens minsta vink och som till och med gör det snabbt. Du kanske också känner igen den omvända känslan: En känsla av att det kan dyka upp ett nytt problem och ett felmeddelande bakom varje klick du gör i Windows. Att allt vid datorn är trögt och problemfyllt. Kanske minns du till och med den känslan extra väl, eftersom det är den du sitter med just nu? Skulle du kunna tänka dig att gå tillbaka till utgångspunkten?

Då bör du kanske överväga en återställning av Windows. När du återställer Windows börjar operativsystemet om från början. Det betyder i praktiken att de problem du dras med nu borde försvinna från datorn. Det betyder också att en återställning gör att datorn blir snabbare och mindre felbenägen. Förr när man ville nollställa datorn tvingades man installera om Windows, vilket var en mycket tidskrävande uppgift.

Du kanske minns hur det var i början av millenniet då Windows kom på en eller flera CD-skivor och behövde installeras från dem. Nästa variant av en typisk ominstallation var att du återskapade Windows från en DVD eller ett USB-minne, till exempel med hjälp av Microsofts eget program Media Creation Tool.

Windows hämtas från nätet

Idag är det otroligt mycket enklare, såvida inte Windows har skadats så monumentalt att du måste använda installationsmedier. Nu kan du både återställa och ominstallera Windows via internet. Inte nog med det, du behöver faktiskt aldrig lämna Windows trygga famn, utan kan göra allt med inställningar som du känner igen. Med det sagt är en återställning trots allt en inte helt trivial operation.

Återställningen tar vanligtvis mindre än en timme, men väljer du den återställning där filer och program skrivs över så väntar ett omfattande efterarbete med att återställa säkerhetskopior samt installera och konfigurera dina program igen. Därför måste du vara helt säker på att den fullständiga återställningen där du tar bort personliga filer och program verkligen behövs.

Du kan ofta lösa problemen med den enklare formen av återställning, där du behåller filerna på datorn. Först måste du dock förbereda datorn med en säkerhetskopia, som vi visar på följande sidorna.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.