Som du nog redan vet, skickar Windows information från din dator till Microsoft. Det handlar om allt från neutral information som vilka komponenter din dator har till mer personlig information om vad du gör sökningar på och vilka dokument du hade öppna senast.

Till Microsofts försvar ska sägas att de frågar om lov för varje detalj rörande den information som samlas in. Det de däremot inte brukar vara lika bra på är att göra användarna uppmärksamma på att inställningarna nollställs varje gång det kommer en större uppdatering. Det du tog ställning till när den stora 1809-uppdateringen släpptes i höstas behöver med andra ord inte nödvändigtvis vara dina aktuella inställningar om du har uppdaterat datorn med 1903-uppdateringen.

Om du vill ändra på något av dina val angående ditt privatliv, behöver du gå till Windows sekretessinställningar. Där går det bland annat att bestämma om Microsoft ska få tillgång till dina sökningar, vilka webbplatser du har besökt, dina kontaktpersoner, hämtade appar och mycket mycket mer. Problemet är att det finns så många inställningar att det kan vara svårt att få en bra översikt. Det är nu som den här artikeln kommer in i bilden. På de kommande sidorna berättar vi vilka Windows-inställningar som du bör vara särskilt uppmärksam på och kanske är intresserad av att ändra.

Det är naturligtvis upp till dig att avgöra hur mycket du vill att Microsoft ska få reda på. Det finns nämligen märkbara fördelar med att dela med sig till Microsoft, exempelvis får du bättre sökresultat när de lär sig dina intressen och Windows kommer att hitta dina dokument snabbare när de vet vilka du brukar arbeta med.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.