Säkerheten är en av de viktigaste aspekterna när det gäller datorer. Det finns mängder av hot som på ett eller annat sätt kan skada datorn och i värsta fall även din plånbok. För många av oss kan det kännas svårt att överblicka hur man ska försöka skydda datorn från topp till tå, särskilt om man precis har köpt en ny dator som man bara vill börja använda.

Du behöver faktiskt inte investera nämnvärt mycket tid för att skydda datorn. Det räcker faktiskt med några minuter. Vi har tagit tid och om du följer våra rekommendationer kan du få en så gott som helt säker dator på bara tio minuter.

Med hjälp av Windows inbyggda säkerhetsfunktioner och en rad användbara program från Fördelszonen lyckades vi på redaktionen göra datorn helt säker på sammanlagt 9 minuter och 51 sekunder. En stor del av jobbet utförs nämligen automatiskt, så det enda du behöver göra är att installera programmen och sätta en bock på rätt ställen.

Sex viktiga punkter

Sammanlagt handlar det om sex säkerhetsåtgärder som omfattar allt från att aktivera brandväggen i Windows till att installera ett verktyg som skyddar mot ransomware. Om du redan har skyddat dig med något eller några av expertens rekommendationer – som att installera ett antivirusprogram – kan du hoppa över det steget och skydda datorn på ännu kortare tid. Alla program du behöver går snabbt att installera och väntar på dig i Fördelszonen.

I enstaka fall kräver programmen att du avsätter tid att registrera dig som användare, men det är snabbt avklarat. Du kan naturligtvis skydda dig ytterligare genom att köra verktygen igen vid ett senare tillfälle, exempelvis för att söka genom datorn efter potentiella faror. Men när du har lagt ner tio minuter på att installera de utvalda programmen och aktivera rätt funktioner i Windows kan du glädja dig åt att ha en skyddad dator.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.