Föreställ dig följande scenario: De senaste dagarna har datorn verkat tung att arbeta med och det låter som om hårddisken arbetar på högtryck hela tiden. Plötsligt dyker det upp ett rött fönster upp som fyller hela datorskärmen och den visar en stor klocka som obönhörligen räknar ned mot noll. Det engelska meddelandet som visas på skärmen informerar dig om att att flera gigabyte personliga filer har krypterats och bara kan låsas upp med en dekrypteringsnyckel.

Nyckeln kan du få genom att sätta in ett belopp i bitcoins på en viss adress, men du måste tänka snabbt. Den olycksbådande klockan räknar skoningslöst ner, om 48 timmar stiger priset och betalar du fortfarande inte är alla dina filer förlorade för alltid. Meddelandet dök upp på 493 miljoner datorer i hela världen 2022 och när offren läste brevet på skärmen var det för sent. Då var redan alla filer på datorn krypterade. Vi vet inte hur många det var som faktiskt betalade en lösensumma till förövarna i desperation över utsikten att aldrig se de förlorade filerna igen, men både säkerhetsexperter och den amerikanska federala polisen FBI varnar för att göra det.

Anledningen är att betalningen inte är någon som helst garanti för att filerna faktiskt blir upplåsta, plus att pengarna bidrar till att finansiera en kriminell och omoralisk affärsmodell.

Så här smittas datorn

Ransomware kan infektera datorn på samma sätt som andra virus och skadlig programvara. Först får du ett mejl med en länk eller en bilaga som du antingen klickar på eller öppnar. När du gör det kommer det att hämtas skadlig programvara till datorn som aktiverar den programvara som går under benämningen ransomware.

När den här skadliga programvaran har aktiverats börjar denna i smyg installerade ransomware kryptera dina filer och det är först när alla dina personliga dokument och bilder har blivit krypterade och låsta som det visas ett meddelande på skärmen, som talar om hur du måste betala så fort som möjligt om du vill ha dina filer upplåsta så att du kan använda dem som vanligt igen.

Det ska du göra om du drabbas

Om du inte har en säkerhetskopia kan du använda de 86 verktygen i Fördelszonen för att försöka låsa upp dina krypterade filer. Därför är det bra om du sparar den här artikeln, så att du kan hitta den om datorn en dag skulle drabbas.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.