De flesta typer av ransomware byter namn på dina dokument och bilder när filerna är krypterade, och du kan använda filnamnen på filerna för att identifiera typen. Det finns dock även vissa typer som behåller filens ursprungliga efternamn och som istället kan kännas igen av meddelandet som den lämnar på hårddisken. Om du är tveksam kan du prova dig fram med flera av de 86 verktygen.

I artikeln, som du kan ladda ner här, kan du se ett diagram över vilka filnamn som matchar vilket av de 86 verktygen.

Om du drabbas av någon av de 86 typerna av ransomware kan du ha turen att låsa upp dina filer igen utan att betala brottslingarna ett öre. I några få fall måste du välja både de friska och de infekterade filerna i verktyget för att låsa upp dem, men i de flesta fall räcker det med att helt enkelt välja mappen som innehåller de krypterade filerna.

När du klickar på Ladda ner 86 verktyg kommer du att ladda ner en zip-fil med alla verktyg. Extrahera filen och starta verktyget som är relevant för dig.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.