Vi vet alla att vi inte borde klicka. Att det låter lite för bra för att vara sant. Men tänk om det verkligen är sant och du faktiskt har vunnit tävlingen, och det enda du behöver göra är att fylla i ett formulär så att prissumman kan betalas ut till ditt konto? Bedragare, hackare, tjuvar, virus, IT-brottslingar och malware finns överallt och oftast med en väldigt bra förklädnad.

Det kan vara i form av förtroendeingivande tävlingar på nätet, trovärdiga appar till mobilen och välformulerade mejl i inkorgen. Om du ägnar en stund åt att tänka efter ordentligt kan du oftast genomskåda bedrägeriförsöken. Men ibland – för att vi är stressade, sömniga eller har huvudet fullt av annat – tänker vi inte förrän vi redan har klickat eller tryckt. I de fallen är det bra att vara extra skyddad. Annars har olyckan plötsligt inträffat.

Det gäller datorn, men inte minst även mobilen där vi har mer och mer av våra data och digitala liv. Därför är det en riktigt bra idé att ha ett antivirusprogram på mobilen som kan ta hand om dina data och fungera som ett effektivt skydd mot skräpet som kriminella och hackare försöker smussla in. Även om du är säker på att du aldrig kommer att gå i någon av hackarnas fällor. En av de bästa apparna på marknaden för att skydda en Android-mobil kommer från Bitdefender.

Det visar studier från tyska AV-Test, som systematiskt och minutiöst arbetar med att testa alla världens olika säkerhetsprogram och -appar för att kunna vägleda oss konsumenter i vad vi bör välja när vi ska skydda vår dyrbara utrustning. I de senaste undersäkningarna av säkerhetsprogram för Android från AV-Test har Bitdefender fått högsta möjliga betyg. Bara en handfull andra säkerhetsappar har fått lika högt betyg. Förutom att använda AV-Tests utförliga testresultat har vi på redaktionen själva lagt vantarna på de olika apparna för att testa hur de fungerar och hur enkla de är att använda.

Här var vår upplevelse att Bitdefenders app är lätt att använda, och det är därför det är den här appen som vi rekommenderar. Många andra säkerhetsappar är utrustade med en mängd funktioner, till exempel extra skyddslager för din internetbank eller en speciell VPN-anslutning som kan göra din position lite diffus, och samtidigt försöker de få dig att köpa betalversionen av appen. Så jobbar inte Bitdefender Antivirus Free. Här är allt överflödigt bortplockat och du får bara den mest nödvändiga funktionaliteten: Du kan söka efter virus och malware i mobilen och automatiskt låta appen undersöka mobilen när du hämtar nya appar. I gengäld är den helt gratis.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.