”Jag hämtar bara en app!” Oavsett om det är en växt på skogsutflykten som ska artbestämmas, en hylla som ska hänga rakt eller mat från den lokala pizzerian som ska beställas i en hast så finns det idag en app som kan göra precis det du vill. Samtidigt är det både enklare och snabbare än någonsin att hämta appar till mobilen eller surfplattan – det tar inte mer än 4–5 knapptryckningar så har appen hittats, hämtats och installerats på mobilen och är redo att göra som du befaller.

När det går så snabbt att installera en app – och det finns så många av dem – är vi benägna att installera en hel del. Faktum är att en genomsnittlig smartmobil har 80 appar installerade, även om bara cirka 10 av dem vanligtvis används.

Har appen rent mjöl i påsen?

När vi nu installerar så många appar är frågan om vi kommer ihåg att undersöka om det också är en app som har rent mjöl i påsen och bara vill oss det bästa. Vem har till exempel utvecklat den? Hur många andra har hämtat den före dig och vad tycker de om den? Och vilka av mobilens funktioner och hur mycket av din mer eller mindre privata information får appen möjlighet att använda?

Dessa tre frågor bör du alltid ställa dig själv innan du hämtar ytterligare en app som riskerar att hamna i högen av appar du aldrig använder. Idag finns nämligen otroligt mycket av våra data – och våra digitala liv – i mobilen. Därför är det viktigare än någonsin att se till att mobilen är säker. Ett sätt att säkerställa detta är att vara extra kritisk och noga när du installerar nya appar.

Lär dig varningssignalerna

I den här artikeln visar vi vad du ska titta efter när du tar ställning till om appen ska installeras på din mobil, och vilka varningssignaler som ska få dig att dra i den virtuella nödbromsen direkt. I den här artikeln utgår vi från Android-plattformen, eftersom det är där de flesta falska och farliga appar finns.

Råden kan dock enkelt överföras till ditt appbeteende även om du har en iPhone, för du bör vara lika uppmärksam på exakt samma saker när du hämtar appar i Apples App Store. Eller för den delen när du hämtar appar till Windows i Microsoft Store på datorn.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.