Det råder ingen brist på bra guider som beskriver vad du måste göra när datorn drabbas av virus, ransomware eller hackare. Alla har dock det gemensamt att du måste reagera på ett angrepp och därför redan har hamnat på efterkälken. Det är mer effektivt att förhindra att skadlig kod och hackare överhuvudtaget kommer i närheten av datorn. Hackare har avancerade verktyg som bland annat söker på internet efter nätverk med öppna portar.

När en öppen port för exempelvis en kamera i ett privat nätverk dyker upp har brottslingarna fått en röd matta rakt in i det digitala hemmet. Därför måste du se till att bara ha portar öppna som faktiskt behövs, samt att din utrustning måste vara skyddad och uppdaterad så att hackare inte kan utnyttja kända säkerhetshål. Om du har skyddat din nätverksutrustning kommer den inte att dyka upp i deras verktyg, och de fortsätter att leta efter enklare mål.

Sätt en skyddsmur runt datorn

Det här gäller inte minst Windowsdatorer. Här riskerar du att utsättas för stora risker när du besöker hemsidor eller läser mejl i webbläsaren. Du behöver vara uppmärksam på alla de nätfiskemejl som försöker lura av dig betalkortsuppgifter, eller få dig att av misstag installera spionprogram på datorn. Här går det att förebygga de värsta hoten genom att använda webbläsartillägg som skyddar dig och se till att dina webbläsare alltid är uppdaterade till nyaste versionen.

Den största faran är att du själv klickar på olämpliga erbjudanden eller länkar, men med rätt tillägg installerat kan du bli varnad innan det händer. Det är dock inte bara webbläsare som du behöver hålla uppdaterade, det gäller alla andra program som kan ansluta till internet. Om du har en videospelare som är av äldre datum har tillverkaren ofta upptäckt säkerhetshål som åtgärdats i nyare versioner av programmet.

Av den anledningen försöker hackare hitta datorer där gamla osäkra versioner av program fortfarande finns kvar. För att undvika att de kan använda den bakdörren måste du se till att hålla alla program och drivrutiner på datorn uppdaterade.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.