Om muspekaren magiskt börjar röra sig på egen hand och en främmande makt verkar styra datorn brukar det vara ett ganska dåligt tecken som bör få alla larmklockor att ringa och få dig att omedelbart gå upp i allra högsta larmberedskap.

Det är nämligen ett säkert tecken på att en hackare har tagit kontroll över datorn och därmed även din information och dina filer. Som tur är kan det också vara ett tecken på raka motsatsen om datorn börjar agera på egen hand. Anledningen är att du kan själv välja att ge andra personer tillfällig kontroll över datorn, så att de kan ge en hjälpande hand om du till exempel har stött på problem som du inte kan hantera själv.

Som att vara där själv

Det är både möjligt och väldigt enkelt tack vare programmet TeamViewer. Med det installerat på datorn kan du ta kontroll över en annan dator, precis som om du satt framför den även om den befinner sig på andra sidan landet. Det är möjligt, eftersom vi idag har fått så snabba internetanslutningar att bilden från din väns dator kan strömmas till din dator med minimal fördröjning.

När du rör musen på din egen dator kommer muspekaren med några få millisekunders fördröjning också att röra sig på din väns dator. Det ger illusionen av att du sitter vid den främmande datorn, även om du i verkligheten kan sitta flera hundra kilometer bort vid din egen datorskärm.

Perfekt för krångliga problem

Programmet är otroligt användbart om du till exempel har en vän eller släkting som har ett problem med datorn som är svårt att lösa och där det krävs avancerad felsökning för att hitta lösningen. Det kan till exempel vara lätt att identifiera att en dator kör långsamt, men mycket svårare att ställa en diagnos och ta reda på exakt varför den gör det. Det är dessutom mycket enklare att hitta en förklaring och åtgärda problemet om du själv sitter vid datorn.

Då kan det snabbt visa sig om problemet beror på att det har smugit sig in någon skadlig programvara, om datorn är överfull med gamla och stora filer, eller om det kanske är en defekt hårddisk som börjar nå vägs ände och måste säkerhetskopieras och sedan bytas ut. Den typen av problem kan vara svåra att förklara för andra, men är alltså lättare att upptäcka när du själv sitter vid datorn med hjälp av TeamViewer.

Hämta artikeln som PDF

För att kunna använda TeamViewer krävs att ni båda har TeamViewerprogrammet installerat, både på den dator som ska fjärrstyras och på den som du vill styra från. Programmet ska startas på bägge datorerna, därefter ska det användar-ID och lösenordet som TeamViewer själv genererar matas in.

För att göra det så enkelt som möjligt för både dig och för den som behöver hjälp har vi lagt den här artikeln i Fördelszonen som en PDF som kan hämtas helt utan kostnad. Detsamma gäller programmet Team- Viewer. I det här undantagsfallet kan både program och guide hämtas utan kostnad i Fördelszonen, även om din vän inte är prenumerant på tidningen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.