Det finns många små olyckor och stora katastrofer som kan drabba en dator: Windows 10 kan krascha så totalt att du bara möts av en svart felskärm istället för operativsystemet när datorn startar. Du kan ha oturen att datorn drabbas av ett virus från nätet som hindrar den från att starta igen. Eller så kan du råka ut för att en Windows-uppdatering helt enkelt förstör datorns uppstartsfiler, så att skärmen fylls med felmeddelanden när du startar den.

Det kan skapa både ångest och oro att man plötsligt inte kan använda datorn. Den är ju i mångt och mycket hemmets central för privata foton, dokument och annat material som är helt oumbärligt i ett digitalt liv. Om du har varit förutseende ligger alla dina viktiga filer som en backup någon annanstans och inte bara på själva datorn – men när uppdaterade du din säkerhetskopia senast? Ofta när Windows vägrar starta och du möts av den otrevliga svarta skärmen, är den enda gångbara lösningen att installera om hela Windows 10.

Det är lika besvärligt som det låter och resulterar ofta i att hårddisken rensas på dina privata filer. Det finns dock ett alternativ där Windows istället repareras, så att datorn kan starta som vanligt igen och dina filer ligger där du lämnade dem. Det är dock vanligtvis inget som kan göras direkt i Windows. Även om operativsystemet faktiskt erbjuder en del reparationsverktyg om du startar datorn med Windows installationsmedier, är de sällan effektiva.

Nytt program räddar datorn

Det är annorlunda med programmet Neosmart EasyRE Home, som startar datorn via ett USB-minne eller en CD. Programmet kostar normalt nästan 550 kronor, men nu kan det hämtas i Fördelszonen, exklusivt för dig som läser PC-tidningen. Du behöver bara ett USB-minne där du först ser till att spara EasyRE.

Om du sedan en dag råkar ut för att Windows vägrar att starta eller att datorn på annat sätt har drabbats av fel, kan du använda det för att komma in och reparera datorn. Du kan också starta Systemåterställning och få en fungerande version av Windows.

Förbered USB-minnet idag

Det är viktigt att ditt USB-minne med EasyRE är redo att användas den dag då det verkligen behövs för att rädda datorn. Därför rekommenderar vi starkt att du förbereder USB-minnet redan idag. Sedan behöver du bara sätta ett märke på minnet och spara det på en säker plats.

Vi hoppas att du aldrig behöver använda det – men om datorn skulle krångla i framtiden är det skönt att veta att USB-minnet är redo att användas. EasyRE-verktyget är inte bundet till en specifik dator, så du kan skapa räddnings-USB-minnet på en annan dator om du redan upplever krångel.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.