Förr brukade det ofta följa med ett par bra kompletta program när man köpte en ny dator. Det var inte ovanligt att få exempelvis kontorsprogram och något brännarprogram.

Så är det för det mesta inte längre. Nya datorer är som regel fyllda med testversioner av program som Microsofts Office-paket, ett antivirusprogram som fungerar i 30 dagar och ­andra liknande provversioner av olika slag.

Datorn är värdelös utan installerade program Företagen som utvecklat de förinstallerade programmen hoppas naturligtvis att du fortsätter att använda deras program, och därmed betalar för dem. Men det behöver du inte. Det finns nämligen massor av bra gratisalternativ till de program vars testversioner fanns på datorn när du köpte den. Det finns faktiskt program för nästan varje behov som du kan tänkas ha för din dator.

I den här artikeln har vi samlat åtta olika program som är mer eller mindre oumbärliga på en dator.

Allt det viktigaste till din dator Du behöver till exempel ett bra kontorspaket, ett antivirusprogram, ett program för säkerhetskopiering och ett program för att hålla datorn i trim.

Alla dessa är typiska exempel på program som många av oss nog är benägna att betala pengar för, men de kommersiella programmen ger faktiskt inte alltid samma kvalitet som de bästa kostnadsfria alternativen kan erbjuda. De åtta program som du kan läsa om på de följande sidorna ger dig högsta kvalitet utan att betala en krona. Vi har hittat utmärkta alternativ till de dyra kommersiella programmen så att du kan utrusta din dator med allt det viktigaste innehållet helt gratis. Det inkluderar tre nya program som vi aldrig tidigare har presenterat.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.