DVD-skivor och Blu-ray-skivor var en gång de bästa medierna för film och annan underhållning. Sedan dess har det kommit många möjligheter att strömma film. Nu känns det ganska krångligt att leta efter en film på DVD, sätta den i spelaren och navigera i filmen med fjärrkontrollen.

Spara en evig kopia av filmerna

Både DVD- och Blu-ray-skivor är i digitalt format och därför försämras inte kvaliteten så länge skivorna är intakta. Optiska medier som DVD- och Blu-ray-skivor är dock sårbara och behöver inte tryckas in och matas ut ur vardagsrummets spelare särskilt många gånger innan det börjar dyka upp repor på dem.

Därför lämpar sig skivorna bäst som backup-medium som du sällan eller aldrig använder, medan uppspelningen görs från ett annat medium. Det bästa är om du kopierar in filmsamlingen på datorn där du kan samla filmerna i en mapp. När du har kopierat riskerar du aldrig mer att de förstörs av exempelvis repor eller fukt, och kvaliteten förblir alltid densamma som när filmerna var helt nya.

Navigera i ditt nya filmbibliotek

När du har sparat innehållet på dina DVD- och Blu-ray-skivor, som vi visar på följande sidor, kommer filmerna att ta mycket plats på datorns hårddisk och kan inte spelas upp av alla enheter. Därför hjälper vi dig också att komprimera filmerna och spara dem i ett format som kan spelas upp av både surfplattor, tv-apparater och självklart datorn. På så sätt kommer en DVD-film, som normalt kräver en storlek på knappt 4 gigabyte, bara att behöva 700–800 megabyte utan att kvaliteten försämras.

Därmed kan det finnas plats för tusentals filmer på en modern hårddisk. Förutom att du bevarar dina filmer för alltid när du kopierar in dem på datorn, finns det också en annan stor fördel: Du får mycket bättre överblick över filmsamlingen och kan alltid enkelt hitta en viss film utan att behöva leta i lådor, hyllor och skåp. Istället för att bara lägga in alla filmer i en mapp på hårddisken och använda Utforskaren för att hitta och starta dem, kan du utnyttja ett praktiskt filmdatabasprogram som ger dig riktig biokänsla.

Med Eric’s Movie Database visas dina filmer i en virtuell filmhylla där du både kan se filmens omslag och läsa en massa information om den. Här kan du även ange om filmen kanske är utlånad till grannen. Du kan lägga till filmer som redan är sparade på hårddisken och filmer som ännu bara finns på till exempel DVD, Blu-ray eller VHS. Om filmen finns på hårddisken kan du till och med starta uppspelningen direkt från Eric’s Movie Database. Det är verkligen otroligt praktiskt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.