En gång i tiden var släktforskningen liktydig med att spendera otaliga timmar i lässalar och arkiv för att lyckas hitta information om familjen. När du äntligen hade hittat rätt material i de stora samlingarna skulle det organiseras i ett släktträd som du själv hade designat, och kanske kunde det hela mynna ut i en släktbok.

Analog släktforskningen hör dock till det förflutna, nu kan i stort sett allt göras med hjälp av datorn. Merparten av arbetet kan till och med utföras direkt från hemmakontoret, så du behöver inte resa land och rike runt för att söka igenom dammiga dokument för att lära känna din familjs historia bättre. Släktforskning är dock fortfarande ett stort och tidskrävande arbete, men det har aldrig varit enklare att komma igång: Kyrkoböcker, folkbokföring och liknande dokument har digitaliserats och ligger nu oftast till fritt förfogande på diverse hemsidor.

På hemsidorna kan du söka efter registrerade uppgifter om släktingar, vilket gör det mycket lättare att hitta informationen du behöver. Släktforskning kan således utföras direkt från datorn och i den här helt nya artikelserien ger PC-tidningen dig möjlighet att bli en framgångsrik släktforskare. I fyra avsnitt får du de verktyg som du behöver för att kunna gräva i din familjehistoria på nätet och samtidigt samla all information i ett gratis släktforskningsprogram på datorn.

Kraftfullt verktyg

Det finns många praktiska program som är gjorda för att göra det enklare att släktforska, men de flesta kostar pengar. Det är dock inte nödvändigt att betala för ett bra släktforskningsprogram. I Fördelszonen kan du hämta programmet Gramps som vi använder som utgångpunkt i den här artikelserien, och vi guidar dig steg för steg.

I Gramps kan du enkelt organisera information i detaljerade översikter och släktträd. Du behöver bara skapa en släktbok som du kan arbeta utifrån, så får du tillgång till massor av möjligheter att organisera släkten. För varje person i släktboken kan du lägga till en mängd kompletterande information som födelsedatum, födelseort, adresser, sysselsättning och dödsdatum. Om släktträdet ska utökas kan det göras genom att till exempel lägga till syskon, föräldrar eller ett barn till en familjemedlem.

Som pricken över i kan alla personer få ett eller flera foton kopplade till sig om du kan ordna fram dem. Med Gramps sparas ditt arbete automatiskt, och när du är klar kan du skriva ut allt i ett PDF-dokument som blir en form av släktbok som du sedan kan dela med din familj. Om du redan har gjort släktforskning i något annat program finns det en inbyggd funktion i Gramps för att importera det arbetet. Det innebär att de data du har lagt ner tid på att bearbeta enkelt kan överföras till Gramps, där du sedan kan fortsätta ditt arbete.

Programmet går snabbt att installera och är inte alls komplicerat att använda. Ändå är det ett omfattande program där funktioner och möjligheter kan vara oöverskådliga vid första ögonkastet. Därför visar vi dig hur du kommer igång med Gramps, så att du kan använda programmet som utgångspunkt i din digitala släktforskning.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.