När du startade datorn för första gången och såg Windows startskärm tändas gick det helt säkert snabbare att nå skrivbordet än vad det gör idag. De flesta datorer är nämligen ganska snabba när de är nya, men tappar tempot tämligen snabbt så att du till slut arbetar långsammare än du kanske vill. Och du har ofta dig själv att skylla. Orsaken är att operativsystemet inte fortsätter att vara exakt som när du startade datorn första gången.

Windows uppdateras löpande med stora funktionsuppdateringar, som var och en använder ännu lite mer av datorns resurser. Den främsta orsaken är dock att en dator som bara har Windows installerat inte är speciellt användbar. Därför brukar vi installera program som ger oss de funktioner vi behöver – till exempel program för bildbehandling eller ett komplett kontorspaket. Alla program som installeras gör hela tiden datorn lite långsammare och trögare.

Dessutom gör den dagliga användningen av datorn själva Windows än mer komplext än när datorn var ny och fräsch. Anledningen är att det med tiden samlas tillfälliga filer på hårddisken varje gång du besöker webbsidor och använder dina program.

Förseningar och oavsiktliga fel

Windows behöver efter hand starta fler och fler program och tjänster när datorn startar upp, och det inbyggda systemregistret fylls med nya poster. Allt detta ger en längre uppstartstid och långsammare reaktionsförmåga. Lägg till allt detta att Windows eller program ofta orsakar oavsiktliga fel som skapar ytterligare fördröjningar och annat olämpligt, så är det inte svårt att förstå varför någon ger upp och helt enkelt köper en ny dator för att pensionera den gamla.

Det finns dock sällan ett verkligt behov av att göra något så drastiskt. I de flesta fall går det att få datorn att fungera igen med större delen av sin ursprungliga kapacitet genom att ta bort fel i Windows, rensa bort de oanvändbara filerna och ta en kritisk titt på de tjänster och program som bromsar Windows. Den enklaste lösningen är att använda ett optimeringsprogram som kan hjälpa till att få fart på Windows. Vi har ingått ett avtal med programvarutillverkaren Glarysoft och därför kan vi erbjuda dig som läsare programmet Glary Utilities Pro kostnadsfritt i ett helt år. Om namnet låter bekant beror det på att vi har nämnt det i tidningen för dess utmärkta egenskaper.

Ordinarie pris för Pro-versionen är 350 kronor om året. Vi rekommenderar dock att du redan idag hämtar programmet i Fördelszonen och registrerar det via länken i Fördelszonen. Tillverkaren utfärdar bara kostnadsfria licenser till våra läsare fram till 7 februari 2022, så vänta inte.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.