Tålamodet är ett av de första offren för den digitala revolutionen. Vi har vant oss vid att webbplatser, mobilappar och program ska öppnas på bråkdelen av en sekund. Vi förväntar oss att allt ska hända direkt, eller helst igår. Det är likadant på mobilen och i stor utsträckning även på datorn. Allting ska hända nu. Och nej, det är inte bara den yngre generationen som vägrar att vänta tålmodigt på någonting.

Även de av oss som har fått grått eller inget hår alls på huvudet trummar otåligt med fingrarna när något tar lite längre tid än det borde. I mitt hektiska liv har jag helt enkelt inte tid eller lust att ha en ängels tålamod. Ändå tvingas jag till det minst en gång om dagen. Det finns en av våra digitala upplevelser med datorn som aldrig någonsin sker på bråkdelen av en sekund: Att starta Windows.

Det går visserligen snabbare än för tjugo år sedan, men att behöva vänta en halv minut bara på att Windows ska ladda sina filer kan kännas väldigt tålamodsprövande. Upplevelsen att vänta på att få tillgång till ett arbetsfärdigt skrivbord förvärras än mer av det faktum att många program vill starta automatiskt tillsammans med Windows. Det kan resultera i onödigt lång starttid eftersom programmen slåss om datorns resurser.

Ta bort program från autostart

Vi känner alla till lösningen på en långsam uppstart: ta bort så många program som möjligt från uppstarten. Vi har tidigare lärt oss göra detta med specialprogram, men det finns en utmaning som vi aldrig riktigt har lyckats lösa. Även om det sparar tid vid när man startar Windows att ta bort program från autostart, måste vi öppna dem manuellt vid ett senare tillfälle, vilket också tar tid.

Det har handlat om att välja den ena av två mindre bra alterantiv. Med andra ord har vi länge behövt någon form av gyllene medelväg där programmen finns där när vi behöver dem, men som samtidigt inte ingriper alltför aggressivt i Windows uppstart. Gratisprogrammet Startup Delayer, som du kommer att stifta bekantskap med i den här artikeln, levererar just den kompromissen. Nyckeln till en snabb och smidig uppstart av Windows är att fördröja utvalda program. På så sätt kan du snabbt komma åt filer i Utforskaren eller börja använda dina program så snabbt som möjligt.

Ett program i taget

Startup Delayer öppnar bokstavligen ett program i taget och går vidare till nästa först när processorn är färdig det föregående. Det kan innebära att det kan ta mellan fem och tio minuter innan alla program har öppnats, men det kommer ändå att förbättra din Windows-upplevelse. Startup Delayer ser även till att dator inte fryser eller låser sig under uppstarten och att skrivbordet laddas på ett mjukt sätt.

Dessutom är det mycket enkelt att konfigurera så att alla andra program i datorn får exakt den roll i uppstarten som du vill att de ska ha.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.