JPG-filer, exe-filer och MP3-filer känner nog de flesta till. Vi använder dem ofta när vi sitter vid datorn och vi stöter ofta på dem flera gånger om dagen. Men sedan finns det också filer som är mer sällsynta, roliga, aparta och mystiska och som du kanske aldrig hört talas om – eller i alla fall inte har någon aning om hur du öppnar eller vilken typ av information de lagrar.

Det kan till exempel vara filtyper som AIF, DjVu och HEIC, som för många förmodligen är helt nya och låter ganska okända. Det är inte så konstigt, för det finns hundratals olika filformat för datorn. Vissa filtyper kan läsas av många program, medan andra enbart kan öppnas av ett specifikt program.

I vår nya guide går vi igenom några av de mest intressanta, användbara, praktiska, men också – för somliga – okända filformat som du kan stöta på när du exempelvis surfar på nätet eller tar fram en av dina gamla hembrända CD-skivor och går på upptäcktsfärd bland filerna.

Slipp betalprogram

Förutom att förklara vad filformatet kan och hur det används, länkar vi dessutom till ett program som du kan använda för att öppna filen på datorn. Det är nämligen långt ifrån alla filtyper Windows kan läsa utan hjälp, och det är därför ofta nödvändigt att hämta ett program till datorn för att kunna öppna en viss fil.

Det kan till exempel vara så att du har snubblat över en HEIC-fil – en speciell standard Apple använder för att komprimera bilder tagna med en iPhone. Formatet kan normalt inte hanteras av Windows, men det kan du ändra på om du hämtar verktyget CopyTrans HEIC via vår nya onlineöversikt över okända filtyper. Och det utan att det kostar dig en krona. För att göra översikten med de olika formaten så överskådlig som möjligt har vi skapat den i Fördelszonen. Här berättar vi mer om varje filtyp och ger dig naturligtvis också tillgång till de gratisprogram som vi rekommenderar för att du ska kunna öppna filerna.

På adressen här nedan hittar du vår guide som uppdateras löpande med relevanta filtyper som visar sig skapa problem. För att läsa om de olika filtyperna och hämta de tillhörande program som kan öppna dem behöver du bara se till att vara inloggad i Fördelszonen:

https://fordelszonen.pctidningen.se/program/verktygsprogram/oppna-okanda-och-besvarliga-filer

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.