Vad använder man egentligen en AIF-fil till? Hur öppnar man en PSD-fil, måntro? För att inte nämna 7z-filer som du kanske har råkat snubbla över på nätet eller datorn. Det finns hundratals olika filtyper och många av dem använder du säkert ofta, som JPG, EXE och MP3.

Sedan finns också alla andra filtyper som sällan ser dagens ljus. Antingen för att de bara kan öppnas med ganska speciella program, eller för att de har begränsad funktionalitet som sällan används.

Hitta rätt program

Du kan till exempel stöta på filformatet AIF, ibland kallat AIFF, om du har rippat gamla CD-skivor. AIF är nämligen en speciell form av okomprimerad ljudfil, som kan bevara en hög bitrate och de finare nyanserna i ett musikspår.

Det är dock inte alla musikspelare som enkelt kan spela upp den filtypen.

Här nedan hittar du en rad olika filtyper med vitt skilda funktioner. Under beskrivningen av varje fil hittar du dessutom ett program som du kan använda för att öppna filen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.