En gång i tiden var det så enkelt: Man fotograferade av hjärtats lust, och när filmen var använd och filmrullarna började ta stor plats i byrålådan gick man till fotobutiken för att få dem framkallade. Några dagar senare var bilderna färdiga att hämtas och sättas in i fotoalbumet.

Sedan kom digitalkameran, och när minneskortet var fullt tömde du bara innehållet på datorn där du hade dina bilder och kunde gå igenom dem i lugn och ro. Så långt allt väl, men utvecklingen fortsatte så som den brukar göra. Idag är det mer komplicerat. Dina bilder ligger nämligen inte längre nödvändigtvis enbart på datorn eller i kameran. På senare år har det kommit en mängd verktyg och sociala medier som kan användas för att lagra och dela bilder, vilket är ganska smart.

Det har också nackdelen att det kan splittra din fotosamling, så att du förlorar överblicken. Vissa bilder ligger kanske på Dropbox, några är upplagda på Facebook medan andra ligger i Google Foto eller något annat liknande verktyg. Det kan vara lite av en djungel att hitta alla bilder och samla ihop dem på samma ställe. I den här artikeln hjälper vi dig att hämta dina bilder från exempelvis Dropbox och Facebook, så att du kan samla dem på ett gemensamt ställe – din dator. Det kan dessutom handla om väldigt många bilder. Om du till exempel har flera år med foton upplagda i Google Foto kan de fylla åtskilliga gigabyte, till och med flera hundra. Därför hämtas bilderna vanligtvis som ZIP-filer till datorn, vilket innebär att bilderna är komprimerade.

Då måste du packa upp dem när du har hämtat filerna med bilder från exempelvis Facebook eller Google Foto.

Kom ihåg bilderna i källaren

Det är inte bara på nätet som det kan finnas foton. Även gamla avlagda hårddiskar, CD-skivor, USB-minnen och andra fysiska medier kan innehålla bilder som det skulle vara förargligt att förlora. Därför är det en bra idé att gå igenom garderoben eller källaren efter gamla fotoalbum, kameror, hårddiskar med mera.

Det är nämligen mer regel än undantag att du hittar ett glömt foto eller två. I nästa avsnitt i vår miniserie i två delar visar vi hur du skapar ordning och reda bland alla de bilder som du samlar ihop om du följer råden i den här artikeln.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.