Elräkningen, kvitton, handböcker, tal, skoluppgifter och brev. Det finns många papper som är viktiga men som du inte nödvändigtvis vill spara för evigt, eftersom de bara kommer att ligga och ta upp plats i en låda tills du en dag bestämmer dig för att slänga dem.

Och så finns det viktiga papper som hyreskontrakt, protokoll, betalningsöversikter och liknande som inte får försvinna. Gemensamt för båda typerna är att det är perfekt att ha en digital kopia av dem, både för att undvika att de ligger och tar plats hemma men också för att du då vet att du alltid har tillgång till en kopia av dem om något skulle hända med originalet.

Mobilen ersätter skannern

Samma sak med dina fotografier. De är härliga att ha i en fotobok som man kan ta fram och visa för släkt och vänner. Om något skulle hända med bilder, till exempel en brand eller stöld, är det en bra idé att ha en digital kopia så att de inte försvinner för evigt. Det är på det hela taget dessutom trevligt att ha dem i en digital version på datorn, så att du även kan arbeta vidare med dem.

Båda delarna krävde tidigare att du hade en skanner ansluten till datorn. Men det behövs inte längre: Om du har en mobil med en bra kamera kan appar som vi kommer att visa dig i den här artikeln ersätta en stor och krånglig skanner.

Bra program gör skillnaden

Med hjälp av imponerande programvara, som nästan får det att framstå som magi, kan de nämligen skapa utmärkta digitala kopior av både foton och dokument. Exempelvis kan fotoskannern i Google Foto ta bort de reflexer som kan uppstå när man fotograferar ett foto.

Adobe Scan, som vi också ska visa hur du använder, kan göra text skarp och lättläst med inbyggda filter som tar bort brus och färgskillnader i dokument. På så sätt kan du försäkra dig om att familjens viktiga dokument och fotografier är i säkerhet, oavsett vad som händer. När du har gjort en digital kopia rekommenderar vi att du gör en säkerhetskopia och förvarar den på två olika platser.

Du kan till exempel ha ett exemplar på en extern hårddisk och ett annat på en onlinetjänst som Google Drive eller OneDrive. Om något händer med hårddisken har du filerna i molnet – och vice versa. Med andra ord finns det ingen ursäkt för att inte komma igång. Allt som behövs är en mobil, två appar och ett Google-konto. Sedan är du redo. En gång i framtiden kommer du att tacka dig själv.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.