När Windows 11 lanserades var det nyheter som widgetar, ett centrerat aktivitetsfält, en helt ny Start-meny och markant förbättrad säkerhet som var Microsofts stora dragplåster. Nu har Windows 11 över ett år på nacken och även om det långt ifrån är alla som använder det, har vi så smått vant oss vid operativsystemet.

Trots detta stöter vi fortfarande på nya funktioner i Windows 11, som vi antingen inte upptäckte när operativsystemet lanserades eller som har lagts till efterhand i uppdateringar. Det finns med andra ord en hel del nya, spännande saker att upptäcka i Windows 11, men de gömmer sig djupt inne bland inställningarna – och det är verkligen fruktansvärt synd. Därför har vi på PC-tidningen grävt fram sex av de bästa nya möjligheterna med Windows 11, så att du också kan dra nytta av dem.

Kontrollera sekretess och batteri

I Windows finns en mängd inbyggda program och verktyg. Programmen måste ofta ha behörighet att använda vissa delar av datorn, till exempel mikrofonen och kameran. Det är i sig inte någon nyhet, men möjligheten att kunna kontrollera de individuella programmens behörigheter är helt nya.

Det finns säkert ett eller flera program som du aldrig använder, men som till exempel har tillgång till webbkameran, mikrofonen eller var datorn befinner sig. I Windows 11 kan du dock själv styra vilka behörigheter som samtliga program och verktyg på datorn har. På så sätt begränsas antalet program som kan använda bland annat webbkameran, mikrofonen, platsdata samt en rad annan information och andra verktyg som skulle kunna användas för att spionera.

En annan nyhet i Windows 11 är att det har blivit mycket enklare att hålla koll på den bärbara datorns batteriförbrukning tack vare grafik som baserar sig på statistik. Den här statistiken visar bland annat när batteriet har varit som mest belastat, hur många timmar datorn har varit på och av, samt vad som har tagit mest av batteriets resurser. Start-menyn i Windows 11 skiljer sig också från Windows 10. Det visste du kanske, men visste du också att du kan se fler program på Start-menyn istället för rekommenderade filer och dokument?

Windows 11 uppdaterades i oktober 2022 med möjligheten att minska antalet oviktiga filer på Start-menyn, så att det i stället blir mer utrymme för genvägar till program som du använder ofta.

Fönster och ljudinspelning

Om du arbetar med flera program samtidigt i Windows, till exempel ett ordbehandlingsprogram, en mapp i Utforskaren och en webbläsare, kan det snabbt bli förvirrande att växla mellan de öppna fönstren. Med nya funktionen fästfönster kan du slippa förvirringen. Den funktionen gör det enklare att organisera program och öppna fönster i Windows, så att alla är öppna samtidigt och är optimalt fördelade på skärmen. Du behöver bara välja vilken av layouterna du vill använda och ange hur fönstren ska organiseras.

I Windows 11 har den inbyggda ljudinspelaren blivit betydligt bättre. Tidigare kunde verktyget bara spela in ljud och spela upp det, vilket i och för sig kan vara tillräckligt. Problemet är att i Windows 10 kan den bara spela in i ljudformatet M4A. I Windows 11 kan den spela in i olika ljudformat som MP3- eller WAV-format. Det går även att sätta bokmärken i en inspelning och justera uppspelningshastigheten. Aktivitetshanteraren har också fått en översyn. Menyn har fått ett nytt utseende, men det är möjligheten att få verktyget att arbeta mer effektivt som är viktigast. Man har sett till att uppdateringarna om vad datorn lägger krafterna på går snabbare.

En ny knapp har lagts till i kategorin Processer, som gör att du kan köra program och andra verktyg direkt från Aktivitetshanteraren. Windows 11 innehåller många nya funktioner, och vi visar både hur du hittar dem och hur du använder dem.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.