När Microsoft presenterade det nya Windows 11 sommaren 2021 gjordes det med ett tråkigt tillägg, nämligen att alla datorer med Windows 10 inte skulle klara Windows 11. För första gången ställde Microsoft stränga krav på vilken utrustning som skulle kunna använda den nya versionen av operativsystemet Windows.

Vid tidigare uppgraderingar av operativsystemet, till exempel från Windows 8 till Windows 10, fanns det inga motsvarande krav. Då kunde du enkelt byta till det nya operativsystemet gratis. Det innebar att Windows 10 på rekordtid blev den dominerande Windows-versionen.

Krav på CPU och arbetsminne

Det har inte gått lika snabbt för Microsofts nya flaggskepp. Kraven på utrustningen är dessutom betydande. Datorn måste till exempel stödja den senaste TPM-tekniken och så kallad Secure Boot, ha en processor på minst 1 GHz samt leva upp till en lång rad andra specifikationer som alla bidrar till att göra systemet stabilare och framför allt mycket säkrare. Om du försöker uppgradera din Windows 10 till Windows 11 via Windows Update får du lång näsa om datorn inte lever upp till kraven.

Det går helt enkelt inte att uppgradera datorn. Därmed har du inte heller möjlighet att uppleva Windows 11 förrän den dag du bestämmer dig för att köpa en ny dator.

Installera Windows 11 på datorn

PC-tidningen kan dock avslöja en stor överraskning på Windows-fronten. Nu är det möjligt att gå över till Windows 11, även om Windows 10-datorn inte lever upp till de krav som Microsoft har satt upp. Tack vare programmet Rufus som du kan hämta i Fördelszonen kan du lägga Windows 11 på ett USB-minne och därifrån installera det på datorn som har haft Windows 10 fram till nu.

I Rufus finns nämligen en viktig inställning som du måste aktivera. Inställningen gör att Microsofts krav på utrustningen ignoreras när Windows 11 installeras. Om du aktiverar inställningen kommer du snart att ha Windows 11 på datorn i stället för Windows 10.

Inga garantier

PC-tidningen har testat metoden på en dator som inte uppfyllde kraven, liksom hundratals experter runtom på nätet. Det fungerar! Microsoft håller dock fast vid att det är förknippat med säkerhetsrisker om du ändå försöker använda Windows 11 på en dator som inte har den optimala utrustningen. Du kan alltså inte vara säker på att din nya Windows-dator fungerar lika bra eller kan hantera uppdateringar som den skulle göra om den hade uppfyllt hårdvarukraven.

Med denna varning sagd får du som är en äventyrlig datoranvändare här en möjlighet att testa, men gör det på egen risk. I artikeln guidar vi dig genom hela processen. Vi visar hur du förbereder Windows 11 i Rufus, går igenom själva installationen från USB-minnet och ger dig tips på hur du kommer igång i Windows 11.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.