Microsoft har gjort det mycket lättare att återställa Windows 10 och låta operativsystemet börja om från början. Med ett verktyg som dök upp i Windows 10 förra året kan du hämta ett helt nytt Windows direkt till din befintliga installation. Sedan kan du installera den senaste versionen och få en helt fräsch installation.

Det finns många anledningar att göra en återställning av Windows. Den vanligaste orsaken är om det dykt upp så många småfel att det har blivit ohanterligt. Ju äldre en Windows- installation är, desto vanligare blir det med små fel och skavanker som kanske inte är oöverstigliga problem var för sig, men som tillsammans gör att det blir frustrerande att försöka använda datorn. Datorn brukar dessutom bli allt långsammare, vilket är en naturlig effekt av att det installeras allt fler program på den. Hårddisken fylls med filer, och Systemregistret växer sig allt större. Efter några år räcker det inte längre att bara städa lite här och var på hårddisken, utan då krävs det tyngre doningar för att lösa problemen.

En tredje anledning att återställa datorn är att du tänker sälja eller låna ut den. Då är det säkrast att lämna över en återställd dator utan dina filer och program.

En trestegsraket I den här artikeln har vi utgångspunkten att det är du själv som kommer att använda datorn efter återställningen. Arbetet kommer att göras i tre faser. Först behöver datorn förberedas för återställningen, sedan är det dags att genomföra återställningen för att slutligen få dina filer, program och inställningar på plats igen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.