Installerar du ofta nya program i datorn har du säkert varit med om att det ibland uppstår oförutsedda problem. Programmet kan till exempel utföra någon förändring i registret som gör att andra program eller funktioner i Windows slutar att fungera. Det kan även hända att programmet installerar hjälpfiler som ersätter andra liknande filer, något som kan orsaka alla möjliga fel.

Den här typen av fel kan man som användare inte förutse. Oftast rör det sig snarare om otur. Det kan till exempel handla om att en specifik version fungerar dåligt tillsammans med din dator. I andra fall kan samma program fungera perfekt, men i just ditt Windows kan saker och ting gå på tok.

Systemåterställning fyller 20 Lösningen på den här typen av problem kom Microsoft på för 20 år sedan när de lanserade verktyget Systemåterställning. Funktionen dök upp första gången i operativsystemet Windows Me, som är en numera något bortglömd föregångare till Windows XP.

Under de två decennier som har gått sedan dess har funktionen gjorts om flera gånger, men den grundläggande funktionen är fortfarande densamma. Systemåterställning bygger på så kallade återställningspunkter som skapas före större förändringar av Windows. Om något går fel går det att med hjälp av en återställningspunkt återställa Windows till en tidpunkt innan problemet uppstod. En återställningspunkt innehåller en samling Windowsinställningar och poster i registret. När Windows återställs kommer bland annat alla program som har installerats sedan återställningspunkten skapades att tas bort. De problem som programmen medförde försvinner på samma gång.

Dessvärre är systemåterställningen avstängd som standard i Windows 10. Du måste alltså aktivera funktionen manuellt innan det kan skapas några återställningspunkter. Läs mer om det på nästa sida.

Det här händer Det kan vara svårt att veta exakt vad som påverkas vid en systemåterställning. Vi ville undersöka det med ett enkelt test. På sidan 50 kan du läsa om ändringar som vi har gjort innan datorn återställdes och vad som hände med dem när datorn var återställd.

Använd när det behövs Innan du ger dig i kast med att lösa ett specifikt problem är det viktigt att förstå vad en systemåterställning kan lösa och vad det inte kan hjälpa till med. Därför avslutar vi artikeln med en rad exempel på när en systemåterställning inte är rätt metod för att åtgärda ett problem. I många fall kan det räcka med att köra ett säkerhetsprogram som tar bort skadliga filer från datorn. Ibland kan det vara en Windowsuppdatering som ställer till det och då kan den behöva avinstalleras. Läs mer på sidan 51.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.