När du ansluter utrustning som exempelvis skärm, tangentbord eller hörlurar till datorn har du kanske emellanåt upplevt att du behöver installera ett litet program innan prylen kan fungera. Det programmet kallas för drivrutin. Ibland behöver den hämtas från nätet, men Windows kan ofta hitta och installera drivrutinen på egen hand så att du inte behöver göra något.

Oavsett vilket måste drivrutinerna installeras, då de fungerar som en länk mellan dator och annan utrustning, och berättar hur utrustningen ska kunna samarbeta med operativsystemet. Därför är det en bra idé att regelbundet uppdatera drivrutinerna. En uppdaterad drivrutin kan få en till synes defekt extraskärm att fungera igen. Den kan dessutom innehålla nya funktioner för utrustningen.

Drivrutinsuppdateringar kan bland annat optimera grafikkort så att de fungerar bättre med nyare spel. Det är alltså viktigt att de senaste drivrutinerna alltid är installerade på datorn, men det kan vara ganska krångligt att göra själv. Därför är programmet Driver Booster bra att ha i bakfickan. Programmet kontrollerar automatiskt om det finns gamla drivrutiner på datorn och ser sedan till att ladda ner och installera relevanta uppdateringar.

Uppdatera enkelt

Det kan vara en krävande och frustrerande process att själv uppdatera drivrutiner via Windows: Du måste gå in i Enhetshanteraren och granska varje enskild enhet för att se om det finns nya drivrutiner tillgängliga. Windows och program som hör till grafikkort (exempelvis Nvidias kontrollpanel) kan i vissa fall själva hålla reda på drivrutinerna, men det finns mycket utrustning med drivrutiner som inte känns igen av Windows och som normalt kräver att du själv utför jobbet att hitta, hämta och installera dem.

Med Driver Booster kan du däremot nöja dig med att klicka en gång på en knapp, och sedan genomsöker programmet datorn efter föråldrade drivrutiner. När skanningen är klar installeras drivrutinerna via Driver Booster, och efter en omstart av datorn är den anslutna utrustningen fullt uppdaterad.

Ignorera säljsnacket

Driver Booster är gratis och ett utmärkt program att ha installerat på datorn. Programmets tillverkare vill att du ska installera små extraprogram, och de försöker envist få dig att spendera pengar på betalversionen av programmet.

Extraprogrammen kan du bara tacka nej till, och du kan också tryggt ignorera att Driver Booster med jämna mellanrum berättar att det saknas drivrutinsuppdateringar som du kan få först genom att köpa betalversionen. Gratisversionen av Driver Booster räcker nämligen för att hålla de viktigaste drivrutinerna uppdaterade, och här på PC-tidningen har vi själva ofta använt just gratisversionen av Driver Booster för att lösa flera problem med utrustning kopplad till redaktionens olika datorer.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.