För ett par år sedan förlorade jag sju års arbete i form av artiklar, bilder och annat material när hårddisken på min lojala arbetsdator kraschade.

Plötsligt försvann hårddisken från Utforskaren i Windows, och alla återupplivningsförsök var fruktlösa. Dessvärre var min senaste backup, som jag hade sparat på DVD-skivor, nio år gammal. Du kanske tror att den här typen av missöden bara drabbar amatörer, men det kan jag alltså dementera. Det kan hända oss alla, och det är ett faktum att alla hårddiskar bara håller ett begränsat antal år.

Tumregeln är att börja se sig om efter en ny hårddisk när den befintliga har passerat sin femårsdag, eller i varje fall hålla ett vakande öga på dess hälsa. Moderna SSD-enheter har i takt med att de har utvecklats blivit så bra att de ofta håller längre, men inte heller den typen av modern lagring har lika lång livslängd som resten av datorn.

En hårddisk eller SSD kan ersättas utan att det kostar skjortan, men det kan inte dina filer om du har varit lika urbota dålig på att göra regelbundna backuper som jag var. Och det är surt att förlora data bara för att man inte har kontrollerat hur diskarna mår eller sparat en kopia. På de följande sidorna kan du läsa om användbara verktyg som gör att du själv kan se hur din SSD och hårddisk mår och få en uppfattning om hur lång tid de kan hålla. Du får även verktyg så att du på egen hand kan kontrollera hälsotillståndet för resten av datorns komponenter.

Även om de flesta andra komponenter, till exempel ram-minnet eller processorn, kanske inte kan orsaka dataförlust, kan de starta en kedjereaktion som får hårddisken att ge upp – vanligtvis på grund av för hög värme i datorn.

Mångårigt arkiv förlorat för alltid

Det mesta av det jag förlorade när min hårddisk på två terabytes kraschade har under årens lopp tryckts och därmed bevarats i PC-tidningen eller på vår hemsida i form av artiklar. Katastrofen hade varit större om det hade varit min privata hårddisk med alla familjebilder som gick upp i rök.

Om jag hade varit bättre på att löpande följa hårddiskens hälsa (och på att säkerhetskopiera) hade jag i dag haft ett bättre arkiv över mina yrkesmässiga bedrifter. Som det framgår i den här artikeln avslöjade en hälsokontroll av hårddisken på min privata dator att disken redan hade ena foten i graven, och att det bara var en tidsfråga innan den skulle ta med sig mina filer. Därför beställde jag omedelbart en ny hårddisk och har nu undvikit ännu en dataförlust.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.