Om du står inför uppgiften att köpa en ny dator kanske du utgår från att det blir en dyr historia om datorn ska kunna köras bara tillnärmelsevis acceptabelt och även kunna hålla längre än ett år eller två. Det behöver dock inte vara så. Det är faktiskt möjligt att lägga vantarna på en ny, oanvänd och kraftfull dator utan att plånboken drabbas av syrebrist. Det finns ganska användbara datorer för under 6 000 kronor som till och med använder Microsofts nya operativsystem Windows 11.

Nya datorer som kostar under 6 000 kronor är kanske inte utrustade med den senaste avancerade tekniken, och de är inte heller lämpliga för långa spelsessioner eller komplicerad videoredigering. Om du däremot är på jakt efter en ny dator för kontorsarbete, bildredigering och vardagens andra uppgifter behöver du inte investera mer än så i en maskin. Komponenter i datorer – i synnerhet den viktiga processorn – utvecklas mycket snabbt, vilket innebär att även datorer i den prismässigt billigare änden blir allt bättre.

Det gäller både bärbara och stationära datorer, men om du vill kunna använda det nya och förbättrade Windows 11 i stället för det gamla Windows 10 finns det större chanser att hitta en bra billig bärbar dator än en stationär.

Windows 11 i prisvärd dator

Windows 11 fick en lätt kaotisk start på tillvaron och det är fortfarande långt ifrån alla datorer som kan köra Microsofts nya operativsystem. Det är synd, för Windows 11 är faktiskt ett utmärkt operativsystem och en markant förbättring från Windows 10. Ibland kan en dators komponenter uppgraderas så att den kunna köra Windows 11, men för det mesta är det inte möjligt. Då måste du investera i en ny dator.

Om du väljer en dator med ett lågt pris, det vill säga runt 6 000 kronor, kompromissar du normalt med grafikkortets prestanda och datorns interna lagringsutrymme. Ett modernt grafikkort är dock sällan nödvändigt om du inte tänker spela de senaste datorspelen, och det saknade interna lagringsutrymmet kan kompletteras med en extern hårddisk eller i en del fall med ett USB-minne. I 6 000-kronorsklassen hittar du oftast datorer med 4 eller 8 gigabyte arbetsminne, vilket är tillräckligt mycket för att köra Windows 11 och klara alla grundläggande uppgifter som ordbehandling, bildredigering och kalkylblad.

Här är det dock på sin plats att notera att det inte bara är datorns prestanda som du behöver vara uppmärksam på. Ett lågt pris kan också bero på andra saker som ett dåligt tangentbord eller ett batteri som snabbt dräneras.

Kontrollera fysiska brister

Är du på jakt efter en billig dator måste du alltså inte bara se till att den inre hårdvaran är godkänd. En del billiga datorer kan ha fysiska brister som inte påverkar prestandan, men som kan störa användaren. Det gäller särskilt bärbara datorer där skärmen kan visa sig vara väldigt dålig eller att tangentbordet känns bräckligt eller obekvämt.

Dessutom är det irriterande om det till exempel inte finns tillräckligt med ingångar för vanlig extern utrustning som mus, USB-minne och ett par hörlurar. Det gör ju upplevelsen att använda datorn betydligt trevligare om det går att ansluta den utrustning som behövs, men det behöver inte vara avgörande för ditt köp av en billig och i övrigt utmärkt Windows 11-dator. Just det problemet kan dock enkelt lösas med en USB-hubb som innehåller flera ingångar, men som bara tar upp en USB-ingång i datorn.

Koll på dina behov

Vilken dator som är rätt för dig beror på dina behov och vad du tänker använda den till. Ska du i första hand skriva många och långa texter ska du naturligtvis inte välja datorn med det dåliga tangentbordet. Omvänt är tangentbordet inte lika viktigt om syftet är att arbeta en hel del med bilder.

I gengäld måste skärmen vara så bra som möjligt. Det finns även billiga datorer som är små, lätta och enkla att ta med sig, men som har en blygsam prestanda. Det är knappast rätt dator om du till exempel har planer på att redigera foton på hemmakontoret. Det är med andra ord viktigt att ha klart för sig vad datorn ska användas till, så att du kan göra det bästa köpet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.