Vad är egentligen bättre än att sätta sig vid en ny dator? Allting i Windows går snabbt och smidigt, det finns gott om ledigt lagringsutrymme och alla problem med den gamla datorn finns inte i den nya. Det kan vara frestande att omedelbart börja installera sina favoritprogram och överföra filer, men innan du sätter igång med det bör du göra en handfull justeringar för att få en så bra start som möjligt.

Även om du inte har en ny dator är det ändå en bra idé att göra de justeringar som vi har beskrivit i den här artikeln. På så sätt kan till och med en dator med några år på nacken få ny energi och kännas som ny. Totalt handlar det om fem enkla uppgifter som du kan utföra på cirka 15 minuter. Det är dock viktigt att du utför uppgifterna i samma ordning vi räknar upp dem för att undvika att filer går förlorade och för att datorn ska vara så bra skyddad som möjligt.

Börja med en återställning

Det allra första du bör göra på datorn är att återställa operativsystemet. Det resulterar i att samtliga Windows inställningar raderas och operativsystemet återställs till sina standardinställningar. Det kan framstå som en konstig sak att göra på en ny dator som borde vara opåverkad, men så är det inte riktigt. Datortillverkare som Lenovo och HP har ofta sina egna förinstallerade program som väldigt få av oss faktiskt använder.

Dessa program tar upp värdefullt lagringsutrymme och kan ibland vara direkt irriterande eftersom de saktar ner datorns uppstart. Du kan bli av med dessa program med en återställning, och därmed få ett rent Windows. Efter återställningen ska du gå in i Windows-inställningarna och se till att de inbyggda säkerhetsverktygen är aktiverade. Exempelvis kan datorns brandvägg vara inaktiverad efter en återställning, och det är aldrig en bra idé att gå ut på nätet för att hämta program utan att vara skyddad.

Öka säkerheten ytterligare med ett bra antivirusprogram, sedan är du redo att hämta fler program till datorn. Där är ett förslag Revo Uninstaller, som till och med kan ta bort inbyggda Windows-verktyg. Självklart visar vi dig hur du utför alla uppgifter i både Windows 10 och Windows 11, så att du får en fräsch dator oavsett om du har en helt ny maskin eller en dator som har använts under en längre tid.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.