Det är få saker inom teknikens värld som är mer frustrerande än gamla TV-apparater som reagerar långsamt, hackar i menyerna och är utrustade med föråldrade appar som trots tillverkarnas stora ord och löften aldrig uppdateras utan bara lämnas vind för våg i vägkanten. Låter det bekant?

Då är det här en god nyhet: Det är relativt billigt men framför allt enkelt och snabbt att ta äganderätten över TV:n och aldrig någonsin mer behöva irritera sig på den ofta häpnadsväckande ologiska programvara som tillverkarna valt att utrusta TV:n med. Idag finns det nämligen mängder av boxar som kopplas till TV:n och som innehåller både egen processor och programvara, så att du som användare helt kan strunta i TV:ns ursprungliga programvara.

Ett av de klart bästa alternativen bland dessa boxar kommer från Google och har namnet Chromecast. Den har just kommit ut på marknaden i en ny version som skiljer sig en aning från tidigare Chromecast-versioner. Med de äldre gick det nämligen bara att streama innehåll från datorn, surfplattan eller mobilen. Den här nya versionen har en egen fjärrkontroll och ett riktigt operativsystem.

Det fungerar på ett så smart sätt att du kan lämna din gamla fjärrkontroll i byrålådan och istället styra såväl TV som Chromecast med den nya och otroligt enkla fjärrkontrollen.

Google levererar

Skillnaden är som natt och dag, framför allt om din TV har ett par år på nacken. Den inbyggda processorn i Chromecasten gör att TV:n reagerar snabbt och utan fördröjning när du använder fjärrkontrollen. Som en extra bonus kan du med hjälp av Assistent-knappen på fjärrkontrollen använda rösten för att söka efter innehåll.

Säg till exempel ”Hitta Game of Thrones på HBO” eller ”Spela Leonard Cohen på Spotify”, så gör TV:n det. Slutligen är det grafiska användargränssnittet mycket bättre än vad de flesta TV-tillverkare kan presentera. Här presenteras alla dina streamingtjänster på en skärm, nyheter som intresserar dig kommer upp på hemskärmen, och det går både snabbt och enkelt att navigera bland allt som erbjuds på streamingtjänsterna.

På de kommande sidorna visar vi hur du kommer igång med en Chromecast. Det första som du behöver göra är att packa upp den ur lådan, ansluta den till ett eluttag och en HDMI-kontakt på TV:n och sätta i batterier i fjärrkont rol len. Sedan är du redo.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.