Priserna på de senaste och dyraste mobiltelefonerna har i vissa fall redan passerat 20 000-kronorsstrecket. Vårt jämförande test visar att det inte alls är nödvändigt att betala så mycket pengar för en bra smartmobil. Det går att få utmärkta telefoner som kostar en tiondel så mycket. Detta test är ett bevis på det.

Även om alla telefonerna hör till de billigare på marknaden klarar de allesammans utan vidare alla vanliga appar. De använder allihop operativsystemet Android, vilket är det enda operativsystemet för mobiltelefoner som finns i alla priskategorier.

Android är ett ganska öppet operativsystem, vilket gör det möjligt för många olika tillverkare att använda det i en rad olika typer av produkter. Därför är det också stora skillnader mellan de mobiltelefoner som vi testar här. Här finns till exempel den moduluppbyggda Fairphone 3, som tillåter användaren själv att byta moduler – från skärmen till kamerorna – om de går sönder. I testet ingår även svenska Doro 8080 som är gjord för att vara så enkel som möjligt att använda med stora och tydliga knappar och en unik larmfunktion för att snabbt komma i kontakt med anhöriga om någonting händer.

För den som vill ha en stor skärm finns Huaweis P Smart Pro. Den är på hela 6,59 tum (16,7 centimeter) och har riktigt fin bildkvalitet. Testets billigaste telefon är också kinesisk, men kommer från Xiaomi. Den visar att en bra smartmobil inte behöver kosta mer än ett par tusenlappar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.