Titta på diagrammet på nästa sida. Den visar hur mycket marknaden för begagnade mobiler tros öka under de kommande tio åren. Det är en ganska brutal ökning. Från 550 miljarder kronor år 2023 till hela 1 850 miljarder kroner år 2033. Det motsvarar en ökning på knappt tolv procent varje år. Den prognosen kommer från ett analysföretag som heter Persistence Market Research, som följer teknikmarknaden på nära håll.

Deras prognosen visar tydligt att vi kommer att köpa betydligt fler begagnade mobiler i framtiden än vad vi har gjort tidigare. Enligt företaget bakom den här analysen kan en av förklaringarna hittas i de senaste årens stigande inflation, som har gjort att människor har fått mindre pengar i plånboken.

Mobilerna håller längre

En annan anledning till utvecklingen är att allt fler försöker handla mer hållbart, bland annat genom att köpa en begagnad mobil istället för att köpa en helt ny modell som har större påverkan på klimatet. Slutligen koncentrerar sig allt fler tillverkare på att tillverka teknik som inte bara håller ett år eller två innan den behöver bytas ut, utan att de kan repareras och på så sätt hålla i många år extra. Politiker, särskilt i EU, har också satt stor press på tillverkarna att tillhandahålla mobiler, surfplattor och datorer som kan repareras och hålla längre, vilket minskar mängden teknikavfall.

Var nogrann och försiktig

Oavsett anledning är en av de stora fördelarna med en begagnad mobil att den är billigare än att köpa en ny. Ofta kan du bokstavligt talat spara tusentals kronor på att investera i en begagnad mobil istället för en helt ny, särskilt om det handlar om någon av de dyrare modellerna du är ute efter. Men du måste undersöka marknaden och vara försiktig så att du inte råkar ut för otrevliga överraskningar.

I den här artikeln guidar vi dig till hur du köper en begagnad mobil som du kommer att bli nöjd med.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.