Om du vill skriva ut ett foto du har tagit med din mobil kanske du tycker att det är lite krångligt att göra det. Först behöver du på något sätt skicka bilden till datorn och sedan måste du öppna ett program och anpassa utskriftsinställningarna innan du slutligen kan skriva ut bilden. I själva verket behöver du emellertid inte krångla med att överföra filer och ändra inställningar för skrivaren i Windows. På samma sätt som mobiler har tagit över många av de uppgifter vi tidigare utförde med datorer, kan du nu använda den för att skriva ut filer som foton, konsertbiljetter och textdokument utan att behöva starta datorn.

Allt du behöver för att kunna göra detta är en vanlig trådlös skrivare och en mobil som är ansluten till samma nätverk som skrivaren. Du kan välja att använda skrivartillverkarens egen app när du skriver ut från mobilen, men om du inte tycker att du behöver extrafunktioner som möjligeten att kunna skanna papper och bilder, då behöver du inte installera några tredjepartsappar. Oavsett om du använder iPhone och Android kan du istället skriva ut direkt från mobilens inställningar.

Skriv ut på en minut

För att skriva ut öppnar du den fil du vill skriva ut på mobilen, trycker på knappen ”Dela” och skickar filen för utskrift. Detta kan också göras från menyerna i de flesta appar, bland annat Google Drive, så du behöver inte ha filerna liggande på mobilen. När filen har skickats till skrivaren för utskrift behöver du bara välja den trådlösa skrivare du vill använda, och en skrivare är förvånansvärt lätt att hitta.

Den dyker upp av sig själv så länge den är påslagen och ansluten till samma trådlösa nätverk som den mobil du använder. Innan filen skrivs ut kan du justera utskriftsinställningarna, precis som på datorn. Detta innebär att du bland annat kan välja om pappersformatet ska vara ett vanligt A4-ark eller om du vill skriva ut på ett kuvert. Du kan också välja hur många kopior av filen som ska skrivas ut, om du vill skriva ut på båda sidorna, samt det exakta antalet sidor i det dokument som ska skrivas ut. Naturligtvis går det också att välja om du vill skriva ut i färg eller svartvitt samt en rad andra inställningar, inte minst om du använder tillverkarens egen app.

Det finns vissa skillnader mellan hur man gör på Android och iPhone, så på de följande sidorna visar vi hur du skriver ut direkt till din trådlösa skrivare från båda modellerna.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.