Det verkar inte finnas någon övre gräns för hur dyra mobiler kan bli. De mest exklusiva modellerna kostar idag långt över 10 000 kronor, men vi anser att man får mer för pengarna med en modell som ligger på en måttligare prisnivå. En mobil som kostar 3 500 kronor kan köra samma appar som en toppmodell som kostar tre gånger så mycket.

De extra pengarna på prislappen går till att utrusta de dyra modellerna med de senaste komponenterna, men du får mer för pengarna med en inte riktigt lika ny processor, skärm och kamera. Det är de sex modellerna i det här testet bevis på. Trots att det fanns små irritationsmoment längs vägen, var det ingen av dem som verkligen misslyckades i vårt test.

Alla klarade sig bra när det gäller grunduppgifter som ljudkvalitet vid samtal och internetanvändning. Det är framför allt skärmens och kamerans kvalitet som visar skillnaderna. Sedan finns det också några mobiler som har egna kännetecken. Testvinnaren är till exempel väldigt robust och tål utan problem att tappas i golvet. Testdeltagaren från svenska företaget Doro har speciella funktioner som kan hjälpa äldre att använda mobilen, plus att den har en larmknapp på baksidan som gör det enkelt att ringa efter hjälp.

Den mest säregna mobilen i testet är dock Fairphone 4, som är byggd för att enkelt kunna plockas isär helt. De sex modellerna i testet är ett brett urval av de mobiler som finns att köpa just nu, men i Testzonen på vår hemsida hittar du ännu fler mobiler i alla prisklasser.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.