Många av oss sparar den gamla ­mobiltelefonen när vi köper en ny. Den fungerar kanske fortfarande och kan nog komma till användning tänker vi. Nu, så här tolv år efter att Apple släppte sin första iPhone i Sverige, börjar det bli trångt i den där lådan med gamla mobiltelefoner.

Telefonerna kommer ju ändå aldrig till användning, så medan en avlagd mobiltelefon fortfarande fungerar och är relativt ny är det bättre att sälja den så fort den inte behövs längre och få en liten peng för den. Begagnade mobiltelefoner är bland det mest lättsålda som finns.

Men innan du loggar in på Blocket måste telefonen förberedas. Den måste tömmas på allt som är privat, så att inte dina bilder, filer och inställningar tas över av köparen. Det bästa sättet att göra det är att återställa telefonen, då försvinner allt – om du har en iPhone. I en Androidtelefon ser också allt ut att försvinna, men det gör det inte. Det krävs inga avancerade specialkunskaper för att gräva fram filerna igen.

Lösningen är att förstöra filerna för gott. Appen iShredder gör precis det: Den tar bort alla spår och ser till att ingen kan återskapa några filer. Appen gör på samma sätt som liknande program för pc och den följer de internationella standarder som finns för att förstöra data. iShredder används av regeringar och militären i många länder för att säkerställa att data inte hamnar i fel händer.

Så funkar iShredder

Grundfunktionen i iShredder är att den skriver över de filer som har raderats. Det gör att filerna inte kan återskapas ens av proffs. I appen väljs vad som ska förstöras och hur appen ska göra det. Sedan tar raderingen vid och iShredder skriver över alla filer med certifierade algoritmer.

När det är klart sammanställs allt som har gjorts i en rapport som visar vad som har raderats och hur det har gått till. Tillverkaren av iShredder, Protectstar, garanterar att allt är raderat för evigt och att de förstörda filerna aldrig kan återskapas.

Efter att iShredder har gjort sitt ska du återställa telefonen en sista gång. Då är du absolut säker på att dina privata filer inte går att komma åt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.