Har du en iPhone eller en iPad är det lätt att tro att de är säkra och att du inte behöver göra något för att skydda dem. Det stämmer visserligen att iOS är mindre utsatt för skadlig kod än Android, men du måste trots allt göra en del för att en Appleenhet verkligen ska vara skyddad. Även om Apple har byggt ett slutet system, som bland annat innebär att det inte går att installera appar från annat håll än App Store, är inte allt perfekt. 17 appar med skadlig kod Ett bra exempel på att även Apples system har brister dök upp i slutet av förra året, när det visade sig att 17 appar i App Store innehöll skadlig kod. De lyckades ta sig igenom Apples erkänt stränga kontroll. De 17 apparna hade helt olika funktionalitet och innehåll och omfattade bland annat en radioapp, en filhanterare och en app för yoga.

Gemensamt för de 17 apparna var att de innehöll dold kod som kördes i bakgrunden utan att användaren märkte något. Apparna kunde obemärkt öppna webbsidor och klicka på länkar, så att telefonen kunde användas för att öka trafiken till vissa webbsidor eller öka antalet klick på reklam. Ett säkerhetsföretag upptäckte detta och larmade Apple, som tog bort de skadliga apparna.

Genom att använda några enkla förhållningsregler och anpassa inställningarna går det att göra en iPhone eller en iPad betydligt säkrare. I den här artikeln ger vi tips om vad du kan göra för att förbättra skyddet av din telefon.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.