Jag vet allt om att tappa bort mobilen. Efter en tur till simhallen för en tid sedan upptäckte jag plötsligt att min OnePlusmobil inte fanns i min väskficka som jag hade förväntat mig. Det jag gjorde under de efterföljande timmarna beskriver skrämmande exakt det tillstånd man oftast befinner sig i när man tappar sin kära mobil: Jag ringde till simhallen för att höra om den hade lämnats in där. Det hade den förstås inte. Hoppfullt försökte jag hos en butik som jag också hade besökt när jag var ute.

Men nej. Jag funderade på om den kanske hade blivit stulen. Efter den inledande paniken gick jag över till att tycka synd om mig själv. Jag kunde ju inte vara utan min mobil! Men inte nog med det. Nu måste jag köpa en ny, spärra mitt SIM-kort och kanske till och med bråka med försäkringsbolaget. Min fru undrade om jag inte var lite för beroende av min mobil. Jo, kanske. Men vad skulle jag göra åt det nu? Det tog faktiskt nästan ett dygn innan jag kunde tänka klart igen.

Då kom jag plötsligt på ämnet för den här artikeln: spårning. För finns det inte en funktion där man kan aktivera spårning på sin mobil, så att man kan hitta var den finns någonstans på en karta? Jag sökte på Google, och jo visst! Jag behövde besöka mitt Google-konto i webbläsaren. Det gjorde jag direkt på datorn, och upptäckte att undrens tid inte var förbi. Efter några sekunder kunde jag se att mobilen fanns nära simhallen. En kort men snabb cykeltur senare hittade jag den i en buske bakom en bänk där jag suttit. Torr och mirakulöst oskadd!

Hjälp från Apple och Google

Oavsett om du har en Android-mobil eller en iPhone kan den spåras om du bara har aktiverat funktionen på mobilen. Det finns dock inga garantier, eftersom det bland annat krävs att mobilen är påslagen och ansluten till nätet. Men det är möjligt, och det besparade mig alltså väldigt mycket krångel den här gången.

Det är knappast troligt att du kommer att förlora din mobil imorgon eller nästa vecka, men en dag kan det hända. Då är det bra att vara förberedd, så att du kan använda dig av Googles eller Apples utmärkta lösningar. Läs mer om vad du behöver göra för att ge mobilräddningen de bästa förutsättningarna.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.