Priserna på dyra mobiler har skjutit i höjden de senaste åren. Exempelvis kan en toppmobil idag lätt kosta över 14 000 kronor. För de pengarna får du vanligtvis en mobil med en blixtsnabb processor, mycket lagringsutrymme, en kamera som kan spela in nästan professionell video, och en rad andra avancerade tekniska lösningar. Men frågan är om investeringen verkligen är värd det.

Är inte en modern billig mobil egentligen så bra att man kan nöja sig med den? I takt med att de senaste flaggskeppsmodellerna har fått fler och fler imponerande funktioner har även de billigare mobilerna på marknaden både blivit allt kraftfullare och allt mer avancerade. Därför har vi på PC-tidningen testat två mobiler på var sin sida av prisskalan för att se hur bra en billig mobil klarar av vanliga vardagssysslor jämfört med en dyr.

Så testade vi

I vår undersökning använde vi två mobiler som kör en aktuell version av Android. Valet av operativsystem beror på att det är det enda som finns tillgängligt på mobiler i samtliga prisklasser, från de billigaste modellerna till de dyraste på marknaden. Den billiga mobilen är en OnePlus Nord CE 3 Lite, som i skrivande stund kostar 3 290 kronor. Den dyra mobilen är en Samsung Galaxy S23 Ultra, och vi valde en variant som just nu kostar svindlande 13 890 kronor.

Den kan gå ännu högre och kosta 16 990 kronor om du vill ha extra lagringsutrymme och arbetsminne. Vi använde mobilerna i 20 dagar och utsatte dem för alla de uppgifter som vi normalt använder en mobil till i vardagen. Detta inkluderar allt från att spela in videofilmer och navigera med GPS:en till enklare uppgifter som att ringa telefonsamtal och läsa nyheter på nätet. I vårt test försöker vi inte ta reda på vilken av de två mobilerna som är bäst. Detta eftersom Samsungmobilen, som kostar ungefär 10 000 kronor mer och har många av de senaste komponenterna, ligger på en orättvist mycket högre nivå.

Testet är inte avsett att avgöra om du ska skaffa den dyra Samsungmobilen till höger eller den billiga OnePlus-mobilen till vänster. Istället är testet till för att visa vad du får när du köper en dyr respektive en billig mobil, och du får sannolikt mycket mobil sett till mängden investerade kronor när du köper en som är billig. Om du inte har särskilda krav kan du faktiskt komma väldigt långt med en mobil för mindre än 3 500 kronor.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.